Ekcéma: nagyobb a szívroham esélye?

Nagyobb veszélyben lehetnek a bőrbetegségben szenvedők

Az ekcéma bőrproblémával küzdők nagyobb veszélynek lehetnek kitéve a szívroham és a stroke szempontjából – derült ki brit kutatók új tanulmányából.

Jobban fenyegetheti az ekcémásokat a szívroham, a stroke és a rendszertelen szívverés. Erre jutott egy, közelmúltban elvégzett brit tanulmány. S noha a kockázat kicsi, fontosnak tartják, hogy tudjanak a rizikóról, akiket érint az ekcéma nevű bőrbetegség – amely a felnőttek 10 százalékánál előfordul. Az ekcéma több bőrprobléma közös neve, melyet a bőr duzzanata és száraz, viszkető, kiütéses bőr jellemez.

Mivel megfigyeléses vizsgálatról volt szó, a kutatók leszögezik: bizonyítani nem tudják, hogy az ekcéma okozta a szívbetegség megemelkedett kockázatát – ám a viszonylag nagyszámú önkéntessel készült tanulmány igen erős összefüggést talált a kettő között. Dr. Sinead Langan, a londoni higiéniai és trópusi orvostudományi iskola munkatársa vezette a kutatócsoport munkáját. Annak érdekében, hogy a rizikót számszerűsítsék, a kutatók több mint 385 ezer felnőttet elemeztek, átlagosan 43 éves korúakat – mind ekcéma betegséggel küzdöttek. Mindannyiukat olyan, hasonló korú és nemű emberrel hasonlították össze, akinek nem volt ekcémája. A pácienseket a bőrprobléma súlyossági fokának megfelelően is osztályozták, s átlagosan 5 éven át követték állapotukat.

Azok, akiknél jelen volt az ekcéma, 20 százalékos növekedés volt megfigyelhető a stroke, s 40-50 százalékos emelkedés az instabil angina, a szívroham, a pitvarfibrilláció és a szívbetegség kockázatát illetően. A csoportnál 70 százalékos rizikó-növekedést állapítottak meg a szívelégtelenség terén is. A kockázat akkor is fennállt, amikor a kutatók számításba vettek olyan tényezőket, mint a testsúly, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. A felfedezést a BMJ szaklapban közölték.

Fotó: 123rf.com

A súlyos, illetve túlnyomórészt aktív atópiás ekcéma együtt jár a szív- és érrendszeri elváltozások fokozott kockázatával. Vagyis a kardiovaszkuláris problémák megelőzése ezen betegek körében megfontolandó lenne” – áll a kutatók hozzászólásaiban.

Dr. John Ingram, a Cardiff-i Walesi Egyetem tanácsadó dermatológusa elmondta: az eredmények segítettek tisztázni az ekcéma és a szívbetegségek összefüggését. Arra is rávilágítottak, hogy érdemes új, biológiai gyógyszereket alkalmazni a súlyos ekcéma kontrollálására. Annak felfedezése lesz a következő lépés, hogy ezek az orvosságok valóban csökkentik-e a szívbetegségek kialakulásának kockázatát – hangsúlyozta dr. Ingram.

Belobbant az ekcéma a gyakori kézmosás, fertőtlenítés miatt?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.