A tojás a szív őre? – Sokat tehetünk érte vele

Napi egy tojás is segíthet?

Azt ugyan nem állítja senki, hogy a tojás evéssel számos betegség ellen felvértezzük magunkat – de lehet tenni vele egy próbát. Egy új tanulmány szerint ha napi egy tojást elfogyasztunk, csökkentjük a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Jól jár, aki szereti a tojást. Úgy tűnik ugyanis, hogy napi egy darab tojás elfogyasztásával sokat tehetünk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséért. A Heart szaklapban megjelentetett kutatás szerint összefüggésbe hozható egymással a naponta 1 vagy ennél több tojás, valamint a stroke és a szívbetegség kisebb rizikója.

Akik esznek tojást, azoknál alacsonyabb volt a kockázata a szív- és érrendszeri problémákból eredő halálesetek előfordulása – összehasonlítva őket azokkal, akik nem ettek rendszeresen tojást. A kutatást a Pekingi Egyetem Egészségtudományi Központja végezte, 416. 213 kínai önkéntes részvételével. Amikor a tanulmány elkezdődött, 13,1 százalékuk állította, hogy eszik napi szinten tojást, 9,1 százalékuk pedig sosem vagy nagyon ritkán fogyasztott belőle.

Eltelt 9 év, s az alanyok egészségét ekkor újra vizsgálták. Kiderült: a tojás napi fogyasztása általánosságban összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kisebb kockázatával. Mi több, aki több tojást is evett egy nap alatt, annál 26 százalékkal mérséklődött a vérzéses stroke-, s 28 százalékkal az ebből eredő halálesetek előfordulása. A szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálesetek száma pedig 18 százalékkal csökkent. Kiderült az is, hogy a tanulmány résztvevői körében 12 százalékkal mérséklődött az iszkémiás stroke és a szívkoszorúér kialakulásának kockázata – amennyiben heti 5,3 tojást fogyasztottak el, összevetve őket azokkal, akik csupán kettőt.

A stroke-ok közötti különbségről nem árt tudni, hogy a vérzéses sűrűbben előfordul, ezt ugyanis agyban és körülötte létrejövő vérzés váltja ki, míg az iszkémiás stroke elzáródás következménye.

Úgy tűnik tehát, érdemes a tojás napi fogyasztása, mivel van kapcsolat a mérsékelt tojásfogyasztás és a szívproblémák alacsonyabb száma között.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.