10 fincsi módszer a vérnyomás csökkentésére! – 2. rész 2013-03-21 Szív és érrendszer Megosztás: Tweet A nagy kérdés: hogyan maradjunk egészségesek úgy, hogy közben finom ételeket eszünk? Íme 10 módszer arra, hogy vérnyomásunkat is csökkentsük! Egy riasztó új amerikai jelentés szerint, melyet az American Heart Association (AHA) készített, az emberek 50 százaléka gyógyszerrel kezeli vérnyomását, de nem ellenőrzi azt. Akár gyógyszert szed valaki, akár nem, az orvosok szerint az egészséges vérnyomás kulcsfontosságú a stroke és a szívbetegségek megelőzésében. Nemcsak a vényre felírt orvosság segíthet azonban abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat. Számos új kutatás inkább a konyha irányába mutat: néhány kreatív ötlettel és étel-helyettesítéssel természetes úton is csökkenthetjük a vérnyomás értéket! Az alábbi, jóízű tippek segítenek nekünk egy egészséges, vérnyomás csökkentő étrend kialakításában. Jó étvágyat hozzá! Az első öt tippet ITT olvashatjátok! 6. Gyümölcslé, amely antioxidánsban gazdag Egy savanykás, kesernyés üdítőital mindig jól jön! Alacsony kalóriatartalmú és nincs benne cukor: ez az áfonyalé. Mind a szisztolés-, mind pedig a diasztolés vérnyomás értéket 3 ponttal csökkenti az American Heart Association által közzétett kutatás eredményei szerint. S bár a tudósok a pontos összefüggés hátterét még nem értik, a tanulmány jóváhagyja, hogy az áfonyában levő antioxidánsok rendelkeznek vérnyomáscsökkentő képességgel. 7. Lila burgonya Vigyünk egy kis színt az életünkbe! A lila burgonya fogyasztásával a diasztolés vérnyomás értéke 4,3 százalékkal, a szisztolés vérnyomásé pedig 3,5 százalékkal csökkent – mindezt szintén egy új kutatás állítja, amely a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelent meg. Attól sem kell tartanunk, hogy ez a keményítőben gazdag zöldség elrontja a diétánkat. A kutatók úgy találták, hogy nagyjából 1,5-2 csészényi (kb. 300 kalória) mikrózott lila burgonya elfogyasztása napi két alkalommal nem okoz súlygyarapodást. A tanulmány szerint a lila burgonya a szervezetben az ACE-gátló készítményekhez hasonló hatást vált ki, vagyis hatékony a magas vérnyomás kezelésében, és egyáltalán a vérnyomás kordában tartásában. 8. A só fogyasztásának csökkentése Az olyan étrend, melyben naponta több mint 2200 mg nátrium szerepel, károsítja az ereket. A magas vérnyomás kialakulásának kockázata 21-32 százalékkal nő – áll az AHA jelentésében. A napi szinten több mint 2200 mg só elfogyasztása okozza a magas vérnyomásos esetek 20-40 százalékát az Egyesült Államokban. Katherine Patton dietetikus a Cleveland klinikáról elmondta: a jelenlegi táplálkozási iránymutatások a sóbevitelt illetően a következők: 51 éves kor alatt mindenki, akinek nincs magas vérnyomása, vesebetegsége vagy cukorbetegsége, kicsit több mint 2300 mg nátriumot fogyaszthat naponta. 51 évesek és e felettiek, illetve bárki, aki magas vérnyomással, vese- vagy cukorbetegséggel küzd, sóbevitelét 1500 mg/napra csökkentse. Továbbá az afroamerikai felnőttek, egészségügyi kórtörténettől függetlenül korlátozzák sóbevitelüket 1500 mg/napra. 9. Alkoholmentes vörösbor Koronázzuk meg a napot egy pohár nem alkoholos vörösborral, és csökkentsük 6 ponttal szisztolés vérnyomásunkat, 2 ponttal diasztolés vérnyomás értékünket. Ezzel a módszerrel 14-20 százalékkal csökkenthetjük a szívbetegségek– és a stroke kialakulásának esélyét – állítja az AHA új tanulmánya. Legyen azonban ez tényleg alkoholmentes bor – az alkohol ugyanis gyengíti a bor képességét a vérnyomás mérséklésére. A polifenolok csökkentik a vérnyomást, és ezek az alkoholmentes vörösborban is jelen vannak. 10. Gránátalma magvak Mielőtt edzeni indulunk, vagy akár a szobakerékpárt vagy futópadot használjuk, szemezgessünk a gránátalma magvakból. C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, ezért kiváló segítség az egészséges vérnyomás megtartásában edzés közben is – mutatta ki a Penn State Hershey Heart and Vascular Institute tanulmánya. A gránátalmában található antioxidánsok csökkentik a vérnyomásemelkedést, egészségesebb edzést eredményezve, valamint azt, hogy a mozgás intenzitása ne változzon és ezzel több kalóriát is elégethessünk. Forrás: