Vakság a kontaktlencsétől?

Harcsa Mónika optometrista a kontaktlencsék és a szemfertőzések összefüggéseiről, az esetleges elkapható fertőzésekről beszélt a Csak csajok műsorában

Manapság egyre jobban elterjedtek a kontaktlencsék, amik mindenfajta szemhibára alkalmazhatóak. A rövid és távollátásra az öregedéssel járó szemgyengülésre egyaránt megfelelő alternatíva lehet a szemüveg helyett.

A hosszabb időre is bent hagyhatótól egészen az egy napig használható és eldobható lencséig számtalan fajta áll a rendelkezésünkre. A kontaktlencsék legtöbbször ugyanazt a célt szolgálják, mint a hagyományos szemüvegek, de kis tömegűek, és gyakorlatilag észrevehetetlenek – sok lencsét ezért halványkékre színeznek.

kontaktlencse5

A legsúlyosabb fertőzés

A szem önmagában is egy nagyon érzékeny testrészünk, amire fokozottan figyelni kell, mert hajlamos a fertőződésre. Ez fokozottan igaz a kontaktlencsét viselőkre. Az egyik legsúlyosabb fertőzést az acanthamoeba nevű parazita okozhatja, ami megtalálható a porban, a tengerben, a fürdővízben és az uszodákban is. Bár világszerte több millió ember számára jelent kockázatot ez a parazita a valódi fertőzések száma kevés, de szélsőséges esetekben akár vakságot is okozhat.

A fertőzés tünetei között szerepel a könnyezés és viszketés, látászavar, fényérzékenység, a felső szemhéj duzzanata és az erős fájdalom. Akár egy héten belül is maradandó károsodás következhet be az által, hogy a fertőzés hegeket hagy maga után a szaruhártyán.

A kontaktlencse ápolásának szabályai

Tisztítás és fertőtlenítés ez a lencsék tárolásának két alapszabálya. A különböző típusú kontaktlencsék különbözőképpen viselkednek az egyes szennyeződésekkel szemben, ezért ápolásuk is eltérő. A kontaktlencséket a speciálisan kialakított tokban és a megfelelő oldatokban kell tárolni. A fertőzések egyik jelentős forrása a lencsetartó tok. A rendszeres, havi tokcsere elengedhetetlen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.