Együnk a magas vérnyomás ellen!

Klíma Anita dietetikus a magas vérnyomás étrendi kezeléséről, a fogyasztható vagy nem ajánlott élelmiszerekről, azok alkalmazásáról beszélt a Csak csajok műsorában

A már kialakult magas vérnyomást általában gyógyszeres úton kezelik, de tehetünk az állapotunk ellen az étrend változtatásával is. A magas vérnyomás étrendi kezelése főként abból áll, hogy mérsékelni kell az elhízást is okozható zsíros ételek, és a só fogyasztását.

A magas vérnyomás helyreállításában segítenek az ásványi anyagok is, például a kálium, a magnézium, a kálcium. Kiemelkedő szerepe lehet még a vérnyomás csökkentésében az omega-3 zsírsavnak. Jó, ha a zöldségek, főzelékfélék, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, tészták fogyasztása az elsődleges.

Egy korábbi kutatásban – ahol több éven keresztül több, mint kétezer ember joghurtfogyasztási szokásait figyelték – arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik naponta három pohár joghurtot elfogyasztottak, azoknál alacsonyabb volt a magas vérnyomás előfordulási aránya.

Klíma Anita dietetikus szerinte nem arról van szó, hogy maga a joghurt az ellenszere a magas vérnyomásnak. Arról lehet szó, hogy ezeknek az embereknek, az egész táplálkozási szokása kiegyensúlyozottabb, egészségesebb volt. Ezáltal az érfalak jobb állapotban voltak.

A hipertónia, más néven magas vérnyomás, vagy néha artériás hipertónia egy elterjedt krónikus kóros állapot, amelynek során emelkedik a vérnyomás az artériákban. Ehhez az emelkedéshez a szívnek a szokásosnál több munkájába kerül a vér erekben való keringtetése.
A normál vérnyomás nyugalmi állapotban 100-140 Hgmm szisztolés (összehúzódás) és 60-90 Hgmm diasztolés (ellazulás) tartományon belül van. A magas vérnyomás ismérve, hogy az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 Hgmm szisztolés, illetve a 90 Hgmm diasztolés értéket. (wikipédia – a szerk.)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.