Paradicsom levél levéltetvek ellen

Valósággal elárasztották a levéltetvek a kerteket; nem kímélik a dísznövényeket, zöldségeket sem. Ha hatékonyan és vegyszer nélkül akarod felvenni velük a harcot, akkor ezt a módszert neked találták ki.

Gondoltad volna, hogy a paradicsom rendkívül hatásos házi permetszer levéltetű ellen? Kevesen ismerik ezt a teljesen környezetbarát módszert, pedig érdemes bevetni.

Ahogy melegszik az idő, úgy szaporodnak egyre a levéltetvek; és ha nem teszel valamit ellenük, az akár a növényeid végét is jelentheti. Ezek az élősködők akár egy hét alatt is visszafordíthatatlan kárt tudnak okozni az egyébként egészséges növényekben, így nincs mese, irtani kell őket!

Foto:pixabay.com

Azonban sokan nem szeretnék rovarirtó vegyszerrel lepermetezni a kertet, így inkább környezetbarát megoldásokat keresnek. Többféle lehetőség is van, de az egyik legjobb házi permetszer levéltetű ellen a paradicsomlevél; főleg azért, mert a paradicsomnövények most indulnak igazán növekedésnek, és a folyamatos kacsolás, ritkítás után bőven lesz alapanyag a permetléhez. Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni!

 

Fotó: Pixabay

 

A paradicsom levelei olyan mérgező vegyületeket tartalmaznak, amik elpusztítják a levéltetveket; ezeket leghatékonyabban úgy tudod kinyerni, ha a frissen leszedett leveleket jó apróra vágod vagy téped, és beáztatod őket.

 

Fotó: Shutterstock

 

Vízzel felhígítva egy könnyen permetezhető oldatot kapsz végeredményül. Két maréknyi levél elég is lesz: ezeket aprítsd minél kisebbre, majd tedd két liter vízbe, és áztasd legalább 10-12 órát.

 

Fotó: Shutterstock

 

A keveréket leszűrés után, hígítás nélkül használhatod; teheted permetezőbe vagy spriccelős flakonba is. Fontos, hogy csak akkor hatásos, ha rákerül a levéltetvek testére, ezért érdemes a fodrozódó, fertőzött leveleket megfordítani, és alulról befújni őket; a tetvek ugyanis a levelek alján szoktak tanyázni. A jobb tapadás érdekében tehetsz a paradicsomleveles keverékhez néhány csepp folyékony szappant vagy mosogatószert is. Ez a vegyszermentes permetszer sem a négylábúakra, sem az emberre veszélyes; csak arra kell ügyelni, hogy van, aki allergiás a paradicsom leveleire.

 

A rovarinvázió beköszöntével a legtöbb hobbikertész rögtön felfegyverkezik, hogy harcba induljon a kártevők ellen, ám ilyenkor korántsem biztos, hogy a széles körben alkalmazott vegyszeres hadviselés a legjobb stratégia.

Így tarthatod távol növényeidtől a kártevőket természetes módszerekkel

Forrás:ripost.hu
 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.