Egészséges kókuszvíz? – Valóban előnyös ez az ital?

Tápanyag-tartalma és hatása a testre

Vajon a kókuszvíz valóban olyan előnyös szervezetünkre nézve? Jogos a körülötte kialakult felhajtás? Most kiderül, fokozhatja-e a fogyást és az atlétikai teljesítményt, s mennyire egészséges valójában.

A kókuszvíz körül meglehetősen nagy felhajtás alakult ki az utóbbi években – sokan valóságos csodavízként tekintenek rá. Vajon valóban olyan előnyös a testnek? Mit kell tudni róla?

Mi valójában a kókuszvíz?

A kókuszvíz a zöld, éretlen kókuszdióban található tiszta folyadék. A fiatal kókuszdiót kedvelik leginkább vize miatt, mely ízletesebb, bőséges mennyiségű és könnyebben hozzáférhető. Az érettebb kókuszdiónak keményebb héja van, s kevesebb belül a víz is, mivel az fokozatosan megszilárdul.

A kókuszdió különféle változatai mind kissé más ízű vizet hordoznak – attól függően, hol nőnek.

Ízét és tápanyagtartalmát tekintve a kókuszvíz különbözik a kókusztejtől és kókuszolajtól, mert mindkettőt a kókuszdió húsából készítik.

Mekkora tápanyag-értéke van a kókuszvíznek?

A dióból extrahált 100 milliliternyi friss kókuszvízben nagyjából 2,7 milligramm cukor található, ám tarthatunk tőle, hogy a boltokban árusított, márkás verziók valószínűleg magasabb a cukortartalommal bírnak – körülbelül 1 teáskanálnyival 100 milliliterben. Vagyis egy 330 ml-es adagban akár 3 kiskanálnyi cukor is lehet. Persze kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaz, mint egy átlagos gyümölcslé, üdítő vagy sportital – de még így is sok van benne, ami azt jelenti, hogy gyorsan felszívódik a véráramba.

A kókuszvíz némi káliumot is tartalmaz, mely a szív egészségére nézve előnyös, de támogatja a csontvázat és az izomfunkciókat is. Nagyjából 185-207 mg kálium található 100 ml adagban. Egy átlagos banánnal (330 mg) vagy burgonyával (715 mg) összehasonlítva azonban ez nem nagy mennyiség.

Rengeteg olyan, káliumban gazdag élelmiszer van, mely valószínűleg olcsóbb a kókuszvíznél és helyi forrásból származik.

Segíthet a fogyásban a kókuszvíz?

A kókuszdió víz viszonylag alacsony kalóriatartalmú ital – főleg a cukrosakhoz képest -, ám a sima vízzel ellentétben nem kalóriamentes. Kutatások máig nem erősítették meg, hogy a kókuszvíz fokozná az anyagcserét. Egyébként is kevés bizonyíték van arra, hogy bizonyos élelmiszereknek és italoknak jelentős hatása van rá.

Fokozhatja-e az atlétikai teljesítményt a kókuszvíz?

Jó ideje lehet hallani arról, hogy a kókuszvíz segíthet az atlétikai teljesítmény fokozásában és javítja a kitartást. Emögött az áll, hogy szénhidrátot tartalmaz glükóz formában (sima cukor) a benne levő elektrolitok a kereskedelmi sportitalok lényeges alkotóelemei. Egy tanulmány szerint a kókuszvíz a szénhidrát-elektrolit sportitalokhoz hasonlóan segít a hidratálásban, ám jelentős hatást a testmozgás teljesítményére nem gyakorol.

Egy másik tanulmány nem talált különösebb különbséget az atlétikai teljesítmény terén, amikor az alanyok kókuszvizet, s amikor sima vizet ittak. Vagyis nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ez a folyadék javítaná a sportteljesítményt.

Csökkentheti a vérnyomást a kókuszvíz?

Káliumtartalma miatt igen előnyösnek tartják a kókuszvizet a szív egészségére nézve. A kálium ugyanis csökkenti a vérnyomást azoknál, akiknél az értékek magasak – ellensúlyozza a nátrium hatásait, amely a vérnyomás emelkedését okozhatja.

Rengeteg gyümölcs és zöldség van azonban, amely káliumban gazdag, sőt rostot, vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Ilyen a banán, barack, zöld leveles zöldségek, citrusfélék, például narancs. Míg a kálium valóban előnyös a vérnyomás mérséklésében, a sok kókuszvíz fogyasztása nem a legjobb forrás – egy kiegyensúlyozott és változatos étrend javasolt inkább, zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Mérsékeli a kókuszdió a koleszterinszintet?

Kisméretű tanulmányok arra utalnak, hogy a kókuszvíz csökkentheti a koleszterinszintet – ez azonban patkány-kísérletek során derült ki. Nincs kellő bizonyíték arra, hogy az embereknél is igaz.

Az azonban bizonyos, hogy életmódbeli tényezők, így a kiegyensúlyozott étrend, az egészséges testsúly, a dohányzás elhagyása és a testmozgás mennyiségének növelése előnyös hatással van a koleszterinszintre.

Hogyan válasszunk egészséges kókuszvizet?

A kókuszdió víz viszonylag alacsony kalóriatartalmú ital, sokkal kevesebb cukorral, mint számos üdítő és szénsavas ital. A legjobb, ha természetes kókuszvíz mellett döntünk, melyet közvetlenül a kókuszdióból nyertek.

A konzerv- és kartondobozos változatokat általában hőkezeléssel vagy pasztőrözéssel dolgozzák fel, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságukat – érdemes ellenőrizni a termékek címkéjét vásárlás előtt. A tiszta kókuszvizet keressük – az ízesítettek sem számítanak jó választásnak, magas kalória- és cukortartalmuk miatt.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.