PSM – premenstruációs szindróma 2018-04-16 Blog, Női egészség Megosztás: Tweet A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának – hívták fel a figyelmet a szakemberek. Premenstruációs szindróma Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik például spenótban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet követnek 25 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeitől. A táplálék-kiegészítőkből nyert B-vitaminok esetében azonban nem érvényes ugyanez a jótékony hatás. A szakemberek több mint háromezer nő étkezési szokásait vizsgálták meg, akik tíz év alatt három táplálkozási kérdőívet töltöttek ki. Ez idő alatt nagyjából 1050 résztvevőnél jelentkeztek a PMS enyhébb, illetve súlyosabb tünetei, köztük a szorongás, depresszió, ingerlékenység, hasi fájdalom, kimerültség és puffadás. A szakemberek a B-vitaminok közé tartozó tiamin és riboflavin hatásaira koncentráltak a vizsgálat során. Az eredmények azonban nem azt jelentik, hogy kifejezetten ez a két vitamin felelős a PMS kialakulásának megakadályozásáért, hanem például előfordulhat, hogy azok a nők, akik többek szoktak fogyasztani ezekből a vitaminokból, olyan más szokásokkal, illetve sajátosságokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a tünetek megelőzéséhez. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a PMS tüneteket “talán érdemes lenne megvizsgálniuk az étrendjüket, hogy vajon elegendő tiaminban és riboflavinban gazdag élelmiszert esznek-e naponta” – hangsúlyozta Elizabeth Bertone-Johnson, a tanulmány társ-szerzője, a Massachusettsi Egyetem közegészségügyi társprofesszora. Hozzátette: a PMS kockázatának csökkentésére jó alternatíva lehet az étrend átalakítása, főleg a gyakran költséges és mellékhatásokat okozó egyéb kezelési módokkal szemben. Nagyjából két-három kisebb csészényi teljes kiőrlésű gabona, háromnegyed bögrényi száraz bab, vagy 85 gramm vörös hús már fedezi az ajánlott napi tiamin bevitelt – mondta a szakember. Nagyjából egy-vagy két csészényi gabona, vagy 85 grammnyi marhamáj pedig elegendő a riboflavin szükségletek fedezésére. A szakemberek most először vizsgálták meg a premenstruációs szindróma kialakulása és a tápanyagok közötti összefüggéseket – árulta el Ellen Freeman, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem szülész-nőgyógyászati és pszichiátriai professzora. Forrás: https://napidoktor.hu/index