Így tudjuk lelassítani a testi-szellemi öregedést 50 év felett

Egy tányérnyi étel – és egy zsúfolt társasági naptár. Szabadság a diétáktól és rengeteg idő a szórakozásra és a tartalmas tevékenységekre. Az öregedés új tudományába vetett pillantás új szemléletet tár fel arról, hogyan éljünk sokáig és jól. És mi mindannyian támogatjuk.

1. Kevesebbet aggódjon a fogyás miatt

Tévedés azt feltételezni, hogy a karcsú testalkat mindig az egészséges test jele. A valóságban a “túlsúlyos = egészségtelen” egyenlet nem ilyen egyszerű.

Valójában a kutatások most azt mutatják, hogy azok a stratégiák, amelyekkel a 20-as, 30-as vagy 40-es éveiben lefogyott, valójában csonttörésekhez, leépült izmokhoz és súlygyarapodáshoz vezethetnek, amikor eléri az 50-es, 60-as vagy 70-es éveit.

Mi tehát a megoldás? Nos, ahelyett, hogy a fogyás érdekében étkezne, próbáljon meg a helyes táplálkozás és a betegségek megelőzése érdekében az étkezésre összpontosítani.

Fotó: 123rf.com

2. Egyen többet, de kevesebb kalóriát 

Úgy tűnik, ez túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, nem igaz? De ez a valóság, ha lassítani akarja az öregedési folyamatot.

Táplálkozáskutatók megállapították, hogy a későbbi egészség kulcsa, ha gyümölcsökkel, zöldségekkel, babokkal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel halmozzuk fel a tányérunkat, és visszaszorítjuk a magas kalóriatartalmú ételeket, például a hamburgereket.

Fotó: 123rf.com

3. Testmozgás az öregedés lassítására

Kézenfekvőnek hangzik, nem igaz? De tényleg nem lehet lebecsülni a testmozgás fontosságát az egészséges és hosszú élethez. Valójában az aktív testmozgás hiánya majdnem megduplázza a szívroham kockázatát. A Brit Szív Alapítvány szerint csak az Egyesült Királyságban 15 percenként meghal valaki a mozgáshiány közvetlen következményeként.

Foto:123rf.com

4. Találjon valami érdekes elfoglaltságot

Ez már hivatalos. A hobbi és az érdeklődés tényleg hosszabb életet biztosít. Egy sor meglepő tanulmány azt is felfedezte, hogy az optimizmus fontosabb a jó öregedés szempontjából, mint az egészség és a jó közérzet számos más, hagyományosabb mércéje. Ha talál valami érdekes elfoglaltságot, tovább él.

gyalog, tura, seta

Fotó: 123rf.com

5. Szervezzen programot a barátokkal és a családdal

E mögött elképesztő mennyiségű tudomány áll. A szeretteinkkel együtt töltött idő bizonyítottan valóban megváltoztatja az agyunk biokémiáját.

A kutatások még azt is elkezdték bizonyítani, hogy az egyedül töltött idő ugyanolyan hatással van az agyunkra, mint a fizikai fájdalom.

Az elmélet a négylábú barátainkra is kiterjed. A háziállatokkal töltött idő csökkenti a stressz-szintet, ami viszont növeli az egészséget és a hosszú és egészséges életre való esélyeinket. 

vacsora3

Foto:123rf.com


6. Koncentráljon arra, hogy szeresse az életet

Egy közel 1000 65 és 85 év közötti emberen alapuló holland kutatás megállapította, hogy az optimizmus az élet későbbi szakaszában drámaian megnövelheti az esélyeinket arra, hogy tovább éljünk.

Ha a kihívásokkal szemben is boldog marad, az egy olyan tartalékot épít fel, amelyet a kutatók “stressztűrő képességnek” neveznek.

E nélkül elméje és teste elmerülhet a stresszhormonokban, ami depresszióhoz vezethet. A pesszimizmus még olyan betegségeket is súlyosbíthat, mint a glaukóma, a rosacea és a cukorbetegség.

Mindig nézze a jó oldalát, hiszen ez a bizonyíték arra utal, hogy az optimizmus a hosszú élet kulcsa.

olvasas-2

Foto:pixabay.com

7. Stresszelje az elméjét pozitív módon

Ha meg van győződve arról, hogy a kimerültség, az Alzheimer-kór és a feledékenység elkerülhetetlen az öregedéssel, akkor a tudománynak van egy híre az Ön számára.


Az agy rendszeres edzése lehet a kulcs ahhoz, hogy elkerülje ezeket a tüneteket. Az idegtudósok úgy vélik, hogy az agy edzés közbeni, az izmokhoz hasonló módon történő megterhelése hasonló előnyökkel járhat – erősebb, fittebb, rugalmasabb agyat eredményezhet.

Egy 3000, 65 év feletti ember bevonásával végzett vizsgálatban 10 óra több héten át tartó edzés jelentős és tartós növekedést eredményezett a kognitív képességekben.

Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  1.rész

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.