Így lehet biztonságosan megszabadulni az elhalt bőrrétegtől

A pikkelysömör jellegzetes tünetei a bőrön kiemelkedő, pikkelyes foltok, valamint a fejbőrön jelentkező ezüstös, fehéres plakkok, időnként viszketéssel.

A pikkelysömör okozhatja kemény, fehéres színű, lemezes hámlást is, amelyek eltávolítása speciális készítményeket igényel. Ehhez adott iránymutatást dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.

Hogyan lehet megszabadulni az elhalt rétegtől?

A pikkelysömör a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és egyelőre véglegesen nem gyógyítható betegség. A kezelések éppen ezért a tünetek csökkentését célozzák, a cél tulajdonképpen a hosszú távú tünetmentesség. A legkellemetlenebb tünet az elszarusodás miatt megjelenő vastag, gyakran viszkető plakkok megjelenése. Az új bőrsejtek növekedése és a régiek lehámlása ráadásul sokkal gyorsabban megy végbe pszoriázis esetén, mint az e tekintetben egészségeseknél, ez is hozzájárul a plakkok kialakulásához, és a korpaszerű pikkelyek hullásához.

pikkelysomor

Foto:123rf.com


Nem meglepő tehát, hogy a pikkelysömörös betegek a megjelenésük és a komfortérzetük javítása érdekében hatékonyan szeretnék eltávolítani ezeket a plakkokat, ami a kezelés részét is képezi. Azonban ennek a folyamatnak mindenképpen biztonságosnak kell lennie, ezért például a lekaparás – többek közt a felülfertőződés veszélye miatt – egyáltalán nem ajánlott. Íme, a bőrgyógyász által is ajánlott módszerek:

  • Hidratálók

A rendszeres hidratálás nélkülözhetetlen a pikkelysömörös betegeknél, hiszen nem csak a rendkívül száraz bőr viszketését csökkenti, de javítja a plakkok megjelenését is. Bár kaphatók kifejezetten pszoriázisos bőrre kifejlesztett készítmények, a megfelelő termék kiválasztásában a bőrgyógyász tanácsát érdemes kérni.

  • Hámlasztó szerek

Enyhébb esetekben beválhatnak a vény nélküli hámlasztó szerek, szükség esetén pedig a bőrgyógyász erősebb verziót is elrendelhet. A legelterjedtebb hámlasztók szalicilsavat tartalmaznak. Amennyiben a szalicil mellékhatásaként irritáció, égő érzés jelentkezik, egyéb hámlasztó anyagokkal is meg lehet próbálkozni, például tejsav, karbamid vagy kén tartalmú készítményekkel.

  • Kátrány tartalmú készítmények

A kátrány alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, így a viszketést, a kipirosodást is képes redukálni, legyen szó vény nélküli kátrányos samponokról, krémekről vagy orvos által rendelt ilyen típusú készítményről. Érdemes azonban erről is bőrgyógyásszal konzultálni, ugyanis a kellemetlenebb szag mellett olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint az irritáció, a bőr elszíneződése és az égő érzés.

  • Szteroidok

Ma már számos szteroid tartalmú kenőcs, krém, oldat elérhető – orvosi rendelvényre. Ezek a készítmények a gyulladás csökkentése mellett a sejtek növekedését is gátolják, és nagyon gyorsan képesek visszaszorítani a kínzó tüneteket. Mivel azonban az esetleges mellékhatások (például a bőr elvékonyodása, elszíneződése, szteroid acne, teleangiectasiák) miatt a tartós használat is okozhat problémákat, gondos felügyelet szükséges a használatukhoz.  

  • Sós fürdők

A langyos, enyhén meleg fürdők megpuhítják a bőrt és hozzájárulnak az elhalt bőrsejtek eltávolításához. Különösen hatékony lehet, ha tengeri sót, vagy valamilyen tartalmas fürdőolajat keverünk a vízbe, de az erős illatanyagoktól óvakodni kell. Az így felpuhított bőrt aztán hatékonyabban lehet a korábban egyeztetett módszerrel kezelni.   

A metabolikus szindróma, vagyis az elhízás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint, és a cukorbetegség együttese hajlamosíthat a pikkelysömörre.

Pikkelysömör a plusz kilóktól?

Az enyhébb pikkelysömörös esetekben hasznosak lehetnek még a D-vitamin származékok és a speciális UV-fényterápia is, és nagyon fontos a fellángolást kiváltó triggerek lehetőség szerinti kerülése – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus. – Súlyos, kiterjedt pszoriázis esetén, illetve ha betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Forrás: Dermatica


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.