Hormonmentes fogamzásgátló lehetőségek

A nem hormonális fogamzásgátlás körébe tartozik minden olyan módszer, amely nem befolyásolja a nő hormonjait. Az óvszer az egyik legismertebb típus, de szerencsére azért még sok más is létezik.

Foto:pixabay.com

Miért válassza a hormonmentes fogamzásgátlást?


A hormonális fogamzásgátlók, mint a fogamzásgátló tabletta és a hormonális implantátumok, megváltoztatják a nő hormonszintjét, hogy megakadályozzák a szervezetét a teherbeesésben. Ezek kényelmesek és megbízhatóak lehetnek. Néhány ember számára azonban nem feltétlenül ideális választás, például a következő okok miatt:

  • A tablettát minden nap ugyanabban az időben kell bevenni.
  • Orvoshoz kell fordulni a receptekért vagy az eszköz behelyezéséhez.
  • Nem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől.
  • Növelhetik a vérrögök vagy a mellrák kialakulásának esélyét, vagy olyan mellékhatásaik lehetnek, mint a hangulatingadozás vagy a súlygyarapodás.
  • Előfordulhat, hogy nem szexel elég gyakran ahhoz, hogy folyamatos fogamzásgátlásra legyen szüksége.
  • Hormonokat adhat át a gyermekének, ha szoptat.

Fogamzásgátlás – Ezek a leggyakoribb tévhitek

A hormonmentes fogamzásgátlás típusai


A teherbeesés esélye egy adott évben a fogamzásgátló módszertől függően nagymértékben változik, a réz T spirálok esetében kevesebb mint 1:100-hoz, a spermicidek esetében pedig több mint 1:4 arányban.

Berrier módzserek

Ezek a fajták fizikailag a nő petesejtje és a férfi spermája közé kerülnek.

Pesszárium

Egy csészealj alakú szilikonkehely, amelyet a hüvelyébe helyez, hogy megakadályozza az ondó bejutását a méhébe. A pesszáriumot először orvosának kell felszerelnie.
Mennyire működik? Ha helyesen használja a pesszáriumot és spermicidet ad hozzá, egy év használat után 6% az esélye annak, hogy teherbe esik. De az esély megduplázódik, ha nem mindig használja, vagy nem pontosan úgy használja, ahogy az elő van írva.

Méhszájsapka

Úgy néz ki, mint a neve: egy kis kalap alakú szilikondarab, amelyet a méhnyakra helyez, hogy távol tartsa a spermiumokat. A pesszáriumhoz hasonlóan ezt is orvosnak kell felszerelnie, és spermiciddel együtt kell használni.
Milyen jól működik? Az esetek körülbelül 20%-ában nem működik, ami azt jelenti, hogy 100 nőből 20-an esnek teherbe egy év alatt, akik használják.

Hüvelyi szivacs

Habszivacsból készült, és ugyanúgy működik, mint a pesszárium vagy a méhnyakfedő. A két nagy különbség az, hogy a szivacs már tartalmaz spermicidet, és recept nélkül is megvásárolható.
Mennyire működik? A szivacs egyesek számára a legkevésbé megbízható fogamzásgátlók közé tartozhat. Az olyan nők esetében, akik még soha nem szültek, és akik minden alkalommal helyesen és következetesen használják, az esetek körülbelül 91%-ában megakadályozza a terhességet. Ez az arány azonban mindössze 76%-ra csökken azoknál a nőknél, akiknek már volt gyermekük.

Réz spirál

 Ez a T alakú műanyag darab egy nem hormonális típusú méhen belüli eszköz. A méhbe kerül. Rézbe van csomagolva, amely mérgező a spermiumokra, és megakadályozza, hogy azok a hüvelyen keresztül úszva elérjék a petesejtet. Ennek hiányában megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt a  méhhez tapadjon.
Milyen jól működik? A spirál a fogamzásgátlás egyik legjobban működő formája. A rézből készült változatok kevésbé hatékonyak, mint a hormonalapú spirálok, de még így is az esetek több mint 99%-ában megakadályozzák a fogamzást.

Spermicid

Ezt a vegyi anyagot a hüvelybe kell juttatni, hogy megölje vagy megbénítsa a spermiumokat. A spermicidet többféle formában, többek között gélek, habok és kúpok formájában is megvásárolhatja.
Milyen jól működik? A spermicid önmagában az esetek körülbelül 28%-ában sikertelen lehet. Használhatja óvszerrel, pesszáriummal és más fogamzásgátlókkal együtt, hogy növelje azok hatékonyságát.

Hüvelyi gél

A gélt egy applikátorral a hüvelyébe helyezi a szex előtt. Ez megakadályozza, hogy a hüvely pH-szintje megemelkedjen, és a spermiumok a reproduktív csatornába jussanak, majd eljussanak a petesejthez.
Milyen jól működik? 86%-os hatékonyságúnak tartják. Használhatja óvszerrel, pesszáriummal vagy más fogamzásgátlóval együtt, hogy növelje azok hatékonyságát.

Női óvszer

Egy síkosított latexcső, amelyet a hüvelyébe helyez. Mindkét végén rugalmas gyűrűk vannak. Az egyik vége zárva van, hogy távol tartsa a spermiumokat.
Milyen jól működik? Egy adott évben a női óvszert használó nők közül körülbelül minden ötödik teherbe esik.

Természetes családtervezés

A nő nyomon követi a menstruációs ciklusát, beleértve a hüvelyváladékát és a testhőmérsékletét, így megtudhatja, mely napokon termékeny. Ezeken a napokon kihagyja a szexet, vagy barrier-módszert használ. Ezt a módszert ritmusmódszernek vagy termékenységtudatosságnak is nevezik.
Mennyire működik jól? 100 nőből, aki ezt a módszert alkalmazza, legfeljebb 23 teherbe esik.

 

Fogamzásgátlás spirállal- ezeket érdemes tudnia róla

 

Forrás: Napidoktor.hu