Fogamzásgátlás – tévesek a kínai nők ismeretei

Téves információik és hiányos ismereteik vannak a kínai nőknek az elérhető fogamzásgátlási módszerekről egy friss felmérés szerint.

Tájékozatlanságuk okán sokan kénytelenek többször is alávetni magukat abortusznak.

Az egygyermekes családmodell okán a kínai nőknek különösen fontos vigyázni arra, hogy ne essenek többször is teherbe. A tudatos családtervezést és az állami elvárásoknak való megfelelést azonban nehezíti, hogy egy friss kutatás szerint sokuknak hiányosak és tévesek az információik az elérhető fogamzásgátlási módszerek megbízhatóságáról.

A 20 és 35 év közötti kínai nők részvételével készült felmérés szerint a többség túlértékeli a megszakításos közösülés, a periodikus önmegtartóztatás és a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonyságát. A fogamzásgátlás szeptember 26-ai világnapján közzétett kutatás adatai szerint a három módszert 33 és 68 százalék közötti arányokban tartják hatékonynak a kínai nők.

fogamzasgatlo14

A Nemzeti Népességi és Családtervezési Hivatal szerint azonban ezen módszerek esetében a hibaarány a 27 százalékot is elérheti. Ezen hibaarányok következménye pedig az, hogy sok nő többször is kénytelen alávetni magát abortusznak: minden második, terhesség-megszakításra kényszerülő nő nem először veti alá magát az eljárásnak.

A kutatás rámutat, hogy a tájékozatlanság az elérhető minőségi és megbízható információk hiányára vezethetők vissza. Bár a kínai tévék és újságok egyre többet foglalkoznak a témával, az ismeretek fő forrása az internet, ahol viszont téves, egymásnak ellentmondó és nem bizonyított hitelességű adatok keringenek nagy számban.

A kínai szakértők szerint a helyi nőknek a méhen belüli fogamzásgátlást, illetve az óvszerhasználatot illetően is szűkösek az ismereteik.

Szintén probléma, hogy a tinédzser lányok esetében is nagy a nem kívánt terhesség kockázata, ráadásul ők nagy arányban hagyatkoznak a sürgősségi fogamzásgátlásra, aminek viszont rendszeres használata káros egészségügyi hatással lehet a női szervezetre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.