Kötelező az óvszer!

A Los Angeles-i városi tanács megszavazta azt a határozatot, amely óvszer viselésére kötelezi a pornófilmek szereplőit. Az intézkedés hatására félő, hogy a pornófilm producerek kivonulnak a városból.

Az intézkedés megszavazása előtt súlyos kérdésnek számított, hogyan lehetne végrehajtani az egészségügyi intézkedést, amelytől azt várják, hogy a sokmilliárd dolláros pornóipar szereplőit megvédi majd a HIV fertőzéstől és más nemi úton terjedő betegségektől.

A producerek szerint azonban az óvszer látványára a nézők azonnal le fogják kapcsolni videóikat.

A Los Angeles-i városi tanács kedden 9 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a tervezetet. Az intézkedést megelőzően az AIDS Healthcare Alapítvány népszavazást fogadtatott el idén júniusra, mely során arról kérdeznék a szavazókat, támogatják-e a kötelező óvszerhasználatot a pornófilmek szereplői számára, és legyen-e ez a filmezési engedély megadásának feltétele. A városnak 4 millió dollárjába került volna a népszavazás megszervezése, ezért a városatyák szerint a törvény elfogadásával egyszerűen ezt a kiadást előzték meg.

A tervezetet beterjesztő Paul Koretz képviselő elmondta, a várakozások szerint a szavazók döntő többségben megszavazták volna a törvényt, így ez nem jelentett volna akadályt a jogszabály bevezetésére nézve.

hfjmo709

A Kaliforniai Munkabiztonsági és Munkaegészségügyi Hivatal (Cal-OSHA) már korábban is megkövetelte a pornósztároktól a védőeszközök (többek között az óvszer) használatát testnedvekkel történő érintkezés esetén. A szabály végrehajtása azonban gondot okozott az államnak. akadályokba ütközött. Michael Weinstein, az AIDS Healthcare elnöke szerint az iparág képviselői nyíltan megszegték az előírást, ezért az utóbbi években rendszeres összeütközések alakultak ki a pornófilm producerekkel a kérdésben.

A most elfogadott törvény szövege nem tér ki az intézkedés végrehajtásának módjára. Koretz képviselő szerint azonban a törvényszegést „rendkívül nehéz lesz elrejteni”, mivel kamerával rögzítik. Ez különösen a városhoz tartozó San Fernando-völgyben működő nagy cégekre igaz, de a kisebb vállalatok, amelyek kisebb eséllyel kapnak filmezési engedélyt, nehezebben ellenőrizhetők. Az ő esetükben valószínűleg folytatódni fog a törvényszegés.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.