Ezek a nők szenvednek a leginkább a változókor okozta tünetektől

A menopauzát kísérő tünetek, köztük a hőhullámok, az álmatlanság és a hüvelyszárazság súlyosabban érintik azokat a nőket, akik korai petefészek-elégtelenséggel küzdenek – állítja egy új tanulmány.

 

A változókorral járó jellegzetes tünetek, azok közül is elsősorban a pszichológiai és szexuális jellegű problémák rosszabbul érintik azokat a nőket, akiknél korai petefészek-elégtelenséget (POI) diagnosztizáltak – derült ki az Észak-Amerikai Menopauza Társaság folyóiratában megjelent friss tanulmányból, melyet a News Medical portál szemlézett .

klimax, menopauza

Foto:pixabay.com

Az új kutatás során a szakértők közel 300 kínai nő bevonásával vizsgálták a korai petefészek-elégtelenséggel küzdőknél jelentkező klimaxos tüneteket, majd összehasonlították azok súlyosságát a természetes menopauzát átélt hölgyek tüneteivel. A szakemberek arra jutottak, hogy a POI-val diagnosztizált alanyoknál gyakoribbak a változókori tünetek , és gyakran súlyosabb formában is érintik őket, mint a változókoron 50 éves kor felett áteső társaikat. Különösen rosszabbul érintették őket a hangulatingadozások, a hőhullámok, az álmatlanság, a kimerültség, valamint a szexuális élettel összefüggő problémák, mint például a hüvelyszárazság, a fájdalmas közösülés vagy a libidócsökkenés.

Idő előtt jön a változókor

Korai petefészek-elégtelenségről akkor beszélhetünk, ha a korábban normális ciklus 40 éves kor előtt kezd megszűnni, azaz a változókori tünetek idő előtt jelentkeznek. Hátterében jellemzően genetikai vagy autoimmun kiváltó okok húzódnak. Az állapot nemcsak a gyerekvállalás szempontjából jelenthet gondot, a korai petefészek-elégtelenség kimutathatóan összefüggésbe hozható olyan betegségek magasabb kockázatával, mint a csontritkulás, a szív- és érrendszeri problémák, a kognitív zavarok, valamint a szexuális diszfunkciók .

Hüvelyszárazság, égő érzés, gyulladás – intim panaszok menopauza után

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.