Hüvelyszárazság, égő érzés, gyulladás – intim panaszok menopauza után

A menopauza során és után több kellemetlenséggel is szembesülnek a nők. Amellett, hogy hőhullámok, hangulatingadozások jelentkezhetnek, zavaró intim panaszok is felléphetnek. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ennek okairól, és a két fő panaszról beszélt.

Fotó: 123rf.com

A menopauza után a nők több mint felének lehetnek intim panaszai, melyek fő oka a klimax során bekövetkező ösztrogénszint csökkenés.

Ezek többsége erős befolyást gyakorol az érintettek mindennapjaira, érzelmeire és szexuális életére. Sőt, a tünetek általában más kismedencei problémákkal is együtt járhatnak, pl. vizelet- és bélproblémákkal. 

Az ösztrogén intim egészségre gyakorolt szerepe
 

  • A hüvelynek megfelelő ösztrogénszintre van szüksége a szövetek egészségének fenntartásához
  • A hüvelyhám ösztrogénreceptorokat tartalmaz, amelyek a hormon által stimulált falakat vastagon és rugalmasan tartják
  • Amikor a szervezetben az ösztrogén mennyisége csökken, az jellemzően hüvelyszárazsággal jár
  • A menopauza előtt a hüvely savas, ám klimax idején lúgosabbá válhat, ami növeli a húgyúti fertőzésekre való hajlamot. Ebben számos tényező játszik szerepet, köztük az alacsony ösztrogénszint.

Fotó: 123rf.com


 

Hüvelyi atrófia-hüvelysorvadás
 

Sok nő hüvelysorvadásban (atrófia) szenved a menopauza után. Ez akkor fordul elő, ha az ösztrogénszint csökkenése a hüvely falainak elvékonyodását és kiszáradását eredményezi. A tünetek közé tartozik a hüvelyszárazság, égő érzés, viszketés, gyulladás vagy irritáció. A hüvelyszárazság miatt sokan az együttlétek során fájdalmat éreznek, ami jelentős pszichés problémákhoz vezethet. Mivel a hólyag ösztrogénreceptorokkal is rendelkezik, az ösztrogénszint csökkenése erre is hatással van. Éppen ezért menopauza után sokszor jelentkezik gyakori vizelés, illetve húgyúti fertőzések. Ha hüvelysorvadást kezeljük, sok hólyaggal kapcsolatos probléma javul vagy megszűnik. A posztmenopauzás nők közel 50 százaléka tapasztalja a hüvelysorvadás tüneteit, ám sajnos az érintettek kb.70 százaléka nem beszéli meg tüneteit az orvosával, mivel vagy szégyellik, vagy pedig azt gondolják, hogy tüneteik az öregedési folyamat normális része, így nem lehet semmit tenni ellene.

Az esetek többségében az orvos fizikális vizsgálattal könnyen diagnosztizálja a hüvelysorvadást. Időnként laboratóriumi vizsgálatokra van szükség az atrófia és az egyéb állapotok megkülönböztetésére.

A hüvelyszárazságot síkosítóval lehet tünetileg gyorsan orvosolni, ám ha egyéb panaszai is vannak, komolyabb terápia lehet szükséges. Ilyen például az ösztrogénpótlás, vagy az intim lézeres kezelés- ekkor a hüvelycsatorna kötőszöveti rétegét felmelegítik, ezzel serkentve a szervezet öngyógyító folyamatait, ráadásul ezáltal a kollagéntermelés is fokozódik.

Méhsüllyedés
 

A kismedencei szerveket izmok, szalagok és kötőszöveti réteg tartja. Amennyiben csökken az ösztrogénszint a menopauza miatt, úgy ez a tartás fokozatosan gyengül, így a méh elkezd lejjebb, a hüvely felé csúszni. Amennyiben már a hüvely kimeneti részén megtalálható, úgy prolapszusról beszélünk- magyarázza dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. Tünetei attól függenek, milyen stádiumban van az illető. Eleinte nem is biztos, hogy észreveszi a problémát, ám ahogy süllyed a méh, úgy olyan panaszok jelentkezhetnek, mint a vizelet-és székletürítési zavarok, nyomásérzés az alhasban, derékfájás, medence területén húzó fájdalom. A méhsüllyedés gátizom/AVIVA tornával megelőzhető/késleltethető. Javasolt továbbá az ösztrogénterápia is, mely a menopauza egyéb tüneteit is csökkenti. Lehetőség van még hüvelyi lézeres kezelésre, de speciális pesszárium viselésére is, mely segít a méh megtámasztásában. Nagyon súlyos esetben műtétre is sor kerülhet.

Ezek a mozgásformák segítenek csökkenti a menopauza tüneteit

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.