A PMS, a fájdalom és a görcsök megelőzhetőek, így meg lehet tőlük szabadulni!

Létezik egy betűszó, a PMS mely nők millióinak életét keseríti meg. Nagyon sok esetben ezeknek a tüneteknek az enyhítésére az orvosok fogamzásgátlót írnak fel, vagy görcsoldót javasolnak, és bár ezek használhatnak, a probléma gyökerét kicsit sem oldják meg.

Pedig ez a feladat sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

PMS

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a legtöbb esetben cikluszavarok mellett jelentkezik, de előfordul akkor is, amikor a ciklus nagykönyv szerint zajlik le. A tünetek közt szerepelhet az álmatlanság, az aknék jelentkezése a bőrön, az ingerlékenység, fejfájás, mellfeszülés és persze a hasi görcsök. A tünetek sok esetben “elviselhető” mértékben jelentkeznek, azonban előfordulhat, hogy olyan intenzívek, hogy a nő munkaképtelen lesz, míg el nem múlnak, és ez bizony az életminőségére is erősen rányomja a bélyegét.

Mivel menstruációs zavarok mellett jelentkezik – legalábbis többnyire – így sok esetben fogamzásgátlóval igyekeznek kezelni a gondot, de ez sajnos csak elfedni képes a bajt, megoldani semmi esetre sem. A PMS hátterében igen sok tényező állhat, a hormonális eltolódástól a stresszig vagy a depresszióig, de a pontos kiváltó okok egyelőre ismeretlenek.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Tápanyaghiány

Az életmód, pontosabban a megfelelő tápanyagellátottság ebben az esetben is jelentős befolyásoló tényező. Bár sok nő úgy érzi, a PMS, az erős, vagy akár csak zavaró szintű görcsök, a fájdalom és a velejáró tünetek normálisak, ezek nem szükségszerűek egy menzesz alatt. A menstruáció egy teljesen természetes és szükségszerű folyamat, ennek megfelelően a test nem “akarja” ezt elviselhetetlenné, rosszá, kellemetlenné tenni.

A megfelelően, kiegyensúlyozottan és problémamentesen működő szervezetben a PMS jó eséllyel nem jelentkezik, ha azonban valami baj adódik, akkor sajnos előfordulhat. A gondok kialakulásában pedig a tápanyaghiány játszik komoly szerepet, hiszen, ha az “üzemanyag” kevés, vagy nem megfelelő, akkor a funkciók működésébe is hiba csúszhat – mondja Ratkó Tünde.

A fentiekből jól látszik, hogy kicsit sem véletlen az életmód-orvoslás szárnyalása, vagy az, hogy még a csapból is az egészséges életmód mantrája csöpög. A mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés ugyanis többnyire megoldhatja, megelőzheti a gondokat.

Kiegészítés

Mindemellett el kell ismerni, hogy még az egészséges életmód mellett is jelentkezhetnek ezek a gondok. Ennek oka azonban nem az, hogy mégsem a tápanyagok jelentik a megoldást. A gondot az okozza, hogy a tápanyagforrásaink mára sajnos közel sem olyan gazdagok, mint megszoktuk. Az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a környezeti ártalmak – melyek ellen a test tápanyagok többletfelhasználásával védekezik – mennyisége jelentősen megnőtt, így a szervezet támogatása is szükségessé válik.

A hölgyek és az urak tápanyagigénye azonban nem azonos! Másképpen működik a szervezetük, más igényei vannak, így a szervezet támogatására sem ugyan olyan összetételű vitaminkészítményre lehet szükségük. A hölgyek számára, vagy éppen az uraknak kialakított készítményekben azonban van közös pont, több is!

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

A vitaminkészítmények komplexnek kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, emellett pedig szerves kötésben kell, hogy jelen legyenek (-citrátok és -glükonátok), hiszen így hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb. A PMS tüneteinek enyhítésére, kezelésére azokat a tápanyaghiányos állapotokat kell megszűntetni, melyek ezt a tünetegyüttest is kiválthatják. Ennek megfelelően a készítmény mindenképpen tartalmazzon magnéziumot (ennek felszívódását segíti a D-vitamin, a kalcium és a B6-vitamin, E-vitamin), kalciumot (segédanyagai a magnézium, D-vitamin, C-vitamin), vasat (C-vitamin) rezet (cink), de a leghatékonyabban akkor lesz segítségünkre, ha a lehető legtöbb összetevőt tartalmazza, szerves kötési formában.

Az 5 legjobb gyógynövény PMS-re és menstruációs problémákra

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.