COVID – Meddig zavarhat be a menstruációba?

A Covid-fertőzés és az oltás tényleg befolyásolhatja a menstruációs ciklust? Erre a kérdésre adott választ a nőgyógyász szakorvos.

A Covid-19 fertőzés számtalan szövődménnyel bír – amellett, hogy komoly szervi károsodásokat generálhat, sokan panaszkodnak poszt-Covid-szindrómáról, elhúzódó tünetekről, nagyfokú fáradtságról – számol be a Femina.

Menstruáció stresszes időszakban

A menstruációs ciklust számos hormon irányítja, így nem csoda, ha egy kis hiba csúszik a gépezetbe, akkor ez könnyen felborul. Mivel stresszes helyzetekben komoly hormonális változások indulnak meg, ezért nem meglepő, hogy a nehezebb időszakok bizony összezavarhatják a női ciklust.

Először is fontos leszögezni, hogy bármilyen betegség okozhat átmeneti menstruációs zavart, ám azok, akik Covid-fertőzésnek vannak/voltak kitéve, gyakrabban számolnak be vérzészavarokról, szokatlan véralvadásról, például hogy sok a vérrög a menstruációs vérben, pecsételő vérzésről, súlyosbodó PMS-ről, főleg a fertőzés utáni 3-6 hónapban.

menstruaciso fajdalom1

Ennek oka a már említett stressz, mely könnyen hormonális zavarokat idéz elő, ráadásul a Covid több tanulmány szerint is befolyást gyakorolhat a pajzsmirigyfunkciókra, mely szintén összefüggésben áll a menstruációs ciklussal.

A Covid-oltás is összezavarhatja a ciklust?

Sokan beszámoltak arról, miszerint a Covid-vakcina után felborult a ciklusuk. A szakértők azonban megnyugtatnak mindenkit, hogy a szervezetnek ez normál reakciója a stresszre és az immunrendszer megbolygatására, így nem tekinthető komoly problémának, ha valaki ezt tapasztalja. Többen attól is tartanak, hogy emiatt termékenységi problémák lépnek majd fel – ezt a szakértők cáfolják, és megnyugtatnak mindenkit, a vakcina nincs hatással arra, ha valaki teherbe szeretne esni.

Egyes kutatásokban arra is fény derült, hogy az oltás következtében a menstruációs ciklus hossza is megváltozhat. Az Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) által támogatott tanulmányban megfigyelték, hogy azok az emberek, akik mindkét oltási adagot ugyanabban a menstruációs ciklusban kapták, átlagosan két nappal növekedett a ciklus hossza a be nem oltott emberekhez képest – ám ez is csupán átmeneti volt.

Mit lehet tenni?

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azt javasolja, először is várjon egy kicsit az érintett, hogy a szervezete regenerálódni tudjon a fertőzést követően. Amennyiben továbbra is fennáll a panasz, érdemes egészségtudatosabban élnie, figyelni a rendszerességre, a megfelelő táplálkozásra, az elegendő alvásra, a jó stresszkezelésre. Ha ez sem segít, akkor célszerű laborvizsgálatokkal ellenőriznie a kortizol és pár nemi hormon szintjét, mint az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron, az LH, az FSH, az SHBG és a prolaktin. Ebből megtudható, jelen van-e komolyabb hormonzavar, melyet esetleg kezelni szükséges. Kisebb eséllyel fertőz tovább az ember, ha megkapja a Covid elleni oltást? Nemcsak az egyéni védelmet vizsgálták a kutatók, de azt is, mennyit számít a Covid elleni oltás a továbbfertőzésben.

Olvasd el ezt is!

A COVID hosszabb távon is hatással van a spermiumszámra

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.