A mellbimbók viszketése – és a leggyakoribb okok – 1.rész

A szárazságtól a szoptatásig

Ha a mellbimbók viszketnek, a legtöbbször egy-két szokás vagy egy állapot megváltoztatásával elmúlik a probléma. Ritka esetben azonban súlyos betegség jele is lehet ez a tünet. Nézzük, mire utalhat a mellbimbók viszketése. 

Bár nem túl sűrűn fordul elő, a mellbimbók viszketése igen kellemetlen és zavaró tünet. Furcsálljuk, s ha nem múlik, előbb-utóbb elkezdjük keresni a probléma okát. E panasznak sokféle kiváltója lehet, az egyszerű irritációtól a súlyos betegségig.

Lássuk az első hetet.

1.Száraz időjárás: gyakori, hogy a mellbimbó viszketés a hideg, száraz időnek köszönhető s nemcsak a kebleket érinti, hanem az egész testet. Ha ez a helyzet áll fenn, a mellbimbók bőre heges, kemény, kidörzsölt lehet. Érdemes 10 perc alatt lezuhanyozni vagy fürdeni, kézmeleg vízzel, mivel a forró víz lemossa a számunkra fontos természetes olajokat a bőrről, így az még jobban kiszárad. Óvatosan tapogassuk át a mellbimbókat törölközővel és használjunk rájuk vastag krémet. Tegyünk a száraz levegő ellen párásítással!

Foto:123rf.com

2.Ekcéma: ez a bőrprobléma keményedést, pirosodást válthat ki, amellett, hogy a mellbimbók viszketését okozza. Alkalmazzunk a bőrproblémára ceramidos hidratálót, amely viaszos összetevőivel segíti a bőr gyógyulását. A duzzanatot és a viszketést enyhítik a lokális szteroid krémek, pl. hidrokortizon. Orvosunk erősebb vényköteles kenőcsöt is felírhat.

Amennyiben érzékenységet vagy váladékozást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, mert ez fertőzés jele lehet.

3.Szappan: az új szappanunk, testápolónk, mosószerünk is okozhatja a mellbimbó viszketését. Számos kozmetikumban lehetnek olyan anyagok, melyek irritálják bőrünket, s ún. kontakt dermatitiszt váltanak ki. Viszkető, piros foltok formájában mutatkoznak meg a testen. Váltsunk hipoallergén, illat- és színezékmentes kozmetikumokra, s kiderül, valóban ez-e a probléma.

4.Alsóruházat: a melltartók bizony könnyen okozhatják a mellbimbók viszketését – a bőr reagálhat az anyagra vagy a színezékre, amelyet az alsóneműben használtak. A kontakt dermatitisz pirosodást és viszketést eredményezhet a bőr azon részén, amely érintkezik az anyaggal, így a mellbimbókon is. Ha nemrég kezdtünk el viselni valamit, vegyük fel a régebbit és kiderül, az anyag okozta-e a gondot.

mellek

Foto:123rf.com

5.Súrlódás: a mellbimbók viszketése előfordulhat azért is, mert az anyag, amit viselünk, dörzsöli őket mozgás vagy edzés közben, de az is lehet, hogy túl szűk a melltartónk. Ez általában inkább fájdalmas, mint viszkető érzés, ám sok nő állítja, hogy a súrlódás viszketést vagy égő érzést okoz. Alkalmazzunk az érintett bőrfelületre vazelint az edzés előtt, hogy megvédjük az irritációtól a mellbimbókat és győződjünk meg róla, hogy a melltartónk megfelelő.

6.Terhesség: a hízás, a reggeli rosszullét és a hormon-ingadozás mellett a mellbimbók viszketése is előfordulhat. Oka a hormonok változása és a bőr nyúlása, mivel a keblek és a mellbimbók is nőni kezdenek, hogy felkészüljenek a baba szoptatására. Kakaóvajjal, kókuszolajjal vagy lanolinos kenőccsel érdemes a mellbimbókat ilyenkor bekenni.

A szűrővizsgálatokon való részvétel, az önvizsgálat, az orvos-beteg találkozók betartása különösen fontos a mellrák esetében, ezért a COVID helyzet miatt nem szabad hanyagolni.

Létfontosságú a mellrák felismerése COVID idején is

7.Szoptatás: a tejmaradék, az elduguló tejcsatornák, valamint a gyermek etetés közbeni gondjai mind kiválthatják a mellbimbók fájdalmát és viszketését. Fontos a területet tisztán tartani és megszárítani, valamint folytatni a szoptatást, vagy leszívni a tejet. A lanolinos kenőcs vagy szilikon gélpárnák segíthetnek (melyeket hűtőben kell tartani), hogy csökkentsük a kellemetlenséget.a

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.