A megnagyobbodott méh jelei és tünetei

A méhmegnagyobbodást számos különböző állapot okozhatja. A legtöbb nem káros. Néhány esetben azonban a megnagyobbodott méh súlyos betegséget, például rákot jelezhet.

petefészek, orvos

Fotó: 123rf.com

A megnagyobbodott méh tünetei


Sok nő nem tapasztalja a megnagyobbodott méh semmilyen tünetét. Gyakran az orvosuk egy rutinszerű kismedencei vizsgálat során észleli. Ha mégis jelentkeznek a tünetek, a leggyakoribb az erős vérzés a menstruáció alatt. Ez úgy definiálható, hogy egy betét vagy tampon óránként vagy két órán keresztül átázik. A nőknek fájdalmaik, hosszú menstruációjuk vagy a menstruációk közötti vérzésük is lehet. Nagyméretű vérrögök is távozhatnak.

A méh a medencében, a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el. Ha megduzzad, az befolyásolhatja ezeknek a szerveknek a működését.

A kutatók különböző tüneteket azonosítottak a megnagyobbodott méhű nőknél. Ezek közé tartoznak:

  • Fájdalom a has alsó részén, a lábakban, a háton vagy a medencében, valamint fájdalom a szex közben.
  • A medencére és a belekre nehezedő nyomás, ami székrekedést, puffadást és gázképződést okozhat.
    Fáradtság vagy gyengeség az erős vérzés miatt, ami vérszegénységhez vezet (nincs elég vörösvértest, amely oxigént szállít a szervezetbe).
  • Gyakori vizelés vagy inkontinencia (nem tudja visszatartani a vizeletet) a hólyagra gyakorolt nyomás miatt.
  • Hízás a has körül
  • Terhességi problémák, amelyek magukban foglalhatják a teherbeesés és a baba kihordásának nehézségeit.
méh, ultrahang, nőgyógyász

Fotó: 123rf.com


Mi okozza a megnagyobbodott méhet?


Az Ön méhe általában alma nagyságú. Mint egy lufi, ez a szerv szükség szerint kitágul. Amikor terhes, a méhe akár görögdinnye méretűre is megnyúlhat.  Bármilyen korú nőnél előfordulhat, hogy megnagyobbodik a méh.

A leggyakoribb okok:

Méhizomzat
A miómák nem rákos daganatok, amelyek a méh megduzzadását okozhatják. A miómák nőhetnek egyetlen tömegként vagy apróbb csomókként. Lehetnek apró vagy akár 8 mm vagy annál nagyobb méretűek. Egyesek akár görögdinnye méretűre is megnőhetnek. A miómák bármely életkorban előfordulhatnak. Becslések szerint a miómák a nők akár 80%-át is érinthetik. Általában kicsik, és a legtöbb nő nem is tudja, hogy miómája van. Ha a tünetek jelentkeznek, a nők vérzést, hát- és kismedencei fájdalmat, valamint a végbélre és más szervekre gyakorolt nyomást tapasztalhatnak.

Adenomyosis
Az adenomiózis olyan állapot, amikor a méh belsejét bélelő szövet a szerv falába nő. Az állapot következtében a méh mérete megduplázódhat vagy megháromszorozódhat. Az orvosok nem tudják, mi okozza. Nagyobb a kockázata, ha valakinek már volt legalább egy terhessége vagy vetélése.

Az adenomiózis leggyakrabban 40 és 50 év közötti nőknél fordul elő. Fájdalmas menstruációt, erős vérzést és hasi fájdalmat okozhat. Az állapot a nők 20-65%-át érintheti.

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)
A PCOS-t hormonális egyensúlyhiány okozza, amely megakadályozhatja, hogy a méhnyálkahártya a menstruáció során leváljon. Ez a méh megnagyobbodását okozhatja.

Perimenopauza
A perimenopauza a menopauza előtti szakasz. Ebben az időszakban gyakoriak a hormonális ingadozások. Ez okozhatja a méh átmeneti megnagyobbodását. A menopauza után azonban a méh jellemzően visszatér a normál méretéhez.
Méhnyálkahártya rák
Az endometriumrák a méh nyálkahártyájában alakul ki. Az orvosok nem tudják, mi okozza. Korai felismerés esetén nagyon jól gyógyítható. Az első jel a menstruációhoz nem kapcsolódó vérzés, például a ciklusok közötti vérzés vagy a menopauza utáni vérzés. További tünetek a vizelés közbeni fájdalom, a kismedencei fájdalom és a szex közbeni fájdalom.

Világszerte az endometriumrák a hatodik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében. Az endometriumrák a menopauza után gyakoribb a nőknél.

nőgyógyász, méh, petefészek

Fotó: 123rf.com

A kezelés a megnagyobbodott méhet okozó állapottól függ:

Erős vérzés: Az orvos hormonális kezelést írhat elő (kivéve, ha teherbe akar esni). A fogamzásgátló tabletták, injekciók és más progeszteront tartalmazó módszerek csökkenthetik a vérzést. Ez segít a vérszegénység kezelésében is.

Mióma: A mérettől függően lehet, hogy csak megfigyelésre és fájdalomcsillapításra van szüksége. Orvosa felírhat fogamzásgátlót vagy egy másik hormonális terápiát, a gonadotropin felszabadító hormont (GnRH). A GnRH-t legfeljebb hat hónapig alkalmazzák a vérzés megállítására és a miómák zsugorodására.Ha a miómák túl nagyra nőnek, műtétre lehet szükség az eltávolításukhoz.

Adenomiózis: Orvosa fogamzásgátlót vagy hormonális terápiát írhat fel az erős vérzés csökkentésére. Súlyos esetekben orvosa méheltávolítást javasolhatja.

Endometriumrák: A kezelés attól függ, hogy mennyire előrehaladott a rák. A sebészek általában eltávolítják a méhet, a petevezetékeket és a petefészkeket. Ha a rák már elterjedt, a sebészek eltávolíthatják a nyirokcsomókat is. Orvosa kemoterápiát és sugárkezelést is előírhat. A méhrák ötéves túlélési aránya.

Kiderült : A nőknél a méhben lévő hormonszintek miatt alakulhat ki a migrén

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.