Újra kapható a bárányhimlő elleni Varilrix védőoltás

Rövid készlethiány után ismét elérhető a gyógyszertárakban a bárányhimlő elleni vakcina – közölte a védőoltást gyártó és forgalmazó GlaxoSmithKline Kft.

A GSK tájékoztatása szerint a Varilrix oltóanyagból az idei bárányhimlő szezonra elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a hazai igények kielégítésére. A bárányhimlő elleni védőoltás jövőre hazánkban is a kötelező védőoltások közé kerül, ám a betegség elleni védelmet azoknak a kisgyermekeknek is érdemes biztosítani, akik életkoruknál fogva várhatóan kimaradnak az állami oltóprogramból – azaz 2019. január 1-jéig betöltik a 18 hónapos életkort.

A megnövekedett kereslet miatt kialakult, átmeneti készlethiányt követően szeptembertől ismét elérhető a gyógyszertárakban a bárányhimlő elleni Varilrix védőoltás a magyarországi GlaxoSmithKline Kft. (GSK) forgalmazásában. A bárányhimlő elleni oltás a kormány korábbi bejelentése szerint jövőre hazánkban is az életkorhoz kötött kötelező védőoltások közé kerül, ám azok a kisgyerekek, akik eddig az időpontig betöltik a 18 hónapos kort, várhatóan kimaradnak az államilag finanszírozott védőoltási programból.

Fotó: 123rf.com

A védőoltással magas hatékonysággal megelőzhető ez a kellemetlen fertőzés, amely egyes esetekben veszélyessé is válhat. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követve világszerte egyre több országban vezetik be a vakcinát az állami védőoltási programokba. Magáért beszél, hogy az oltó országokban átlagosan 88%-kal csökkent a bárányhimlős megbetegedések száma, illetve a szövődményes és a kórházi ápolást igénylő esetek száma is látványosan visszaesett” – hangsúlyozza a prevenció fontosságát Koncz Ágnes, a GSK orvosigazgatója.

  • 4,2 millió szövődményes fertőzés és 4200 haláleset világszerte;
  • Mintegy 100.000 fertőzés és közel 400 kórházi eset Magyarországon
  • A fertőzés megjelenése a 2-8 évesek között a leggyakoribb
  • A bárányhimlőszezon tetőzése a téli és tavaszi hónapokra várható, még nem késő kialakítani a védettséget
  • A Varilrix védőoltást 20 éve törzskönyvezték Magyarországon, eddig több mint 450 ezer adagot adtak be belőle

A szeptember sok család számára a bölcsődei, óvodai évkezdést is jelenti: a közösségekben azonban több fertőző betegség is gyorsan terjed. A késő őszi-téli időszakban az egyik leggyakoribb ilyen betegség a varicella zoster vírus okozta bárányhimlő. A beteg már a kiütések megjelenése előtti 1-2 napban fertőz és hozzájárul a tömeges megbetegedések kialakulásához. Ráadásul a varicella rendkívül virulens: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet közös helyiségben – például egy óvodai csoportban – eltölteni a beteggel. A védőoltással nem védett gyermekek ilyenkor nagy valószínűséggel elkapják a fertőzést.

Fotó: 123rf.com

A kétadagos Varilrix oltás első adagja már 9 hónapos életkortól adható, a második adagot legalább 6 héttel az első adag beadása után célszerű beadni. Kevésbé közismert, hogy ha a bölcsődei, óvodai csoportban valaki bárányhimlős lett, a fertőzést követő 72 órában még be lehet oltani a potenciálisan már fertőzött társait is a betegség ellen, ezzel megelőzve a súlyos, szövődményes esetek kialakulását. A GSK a Varilrix védőoltást továbbra is változatlan áron értékesíti, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a vakcina szabadáras termék, ezért az ára patikánként eltérő lehet.

A bárányhimlő korunk egyik leggyakoribb fertőző betegsége: Magyarországon évente 35-40 ezer bárányhimlős esetet jelentenek, de a tényleges fertőzöttek száma valójában megközelíti a százezer főt. Az alapbetegséggel nem rendelkező, tehát egyébként egészséges gyermekek mintegy 2,5%-ában alakul ki szövődmény, leggyakrabban bakteriális felülfertőződés és neurológiai komplikáció. Hangsúlyozni kell, hogy a varicella vírus nem csak a gyermekeket fertőzheti meg. Akik gyermekkorban nem estek át a betegségen, felnőttkorban még ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. A felnőttkori bárányhimlő rendszerint súlyosabb lefolyású és ezért a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb. A leggyakoribb komplikációk közé a bakteriális felülfertőződés, tüdőgyulladás és az idegrendszeri problémák tartoznak.

Fotó: 123rf.com

A bárányhimlő anyára és babára egyaránt veszélyes lehet akár vetéléshez is vezethet. A bárányhimlő a terhesség első három hónapjában a magzatra lehet veszélyes: komplex, az idegrendszert, a látást, a hallást, a szívet, a végtagokat érintő gyógyíthatatlan rendellenességek is kialakulhatnak a magzatnál, míg a 2-3. trimeszterben a várandós anyában jöhet létre súlyos fertőzés. A gyermekvállalást tervező nőknek, amennyiben még nem estek át a betegségen, mindenképpen érdemes megfontolni a védőoltást még időben, ugyanis a terhes nők már nem olthatók, sőt az oltás után legalább egy hónapot várni kell a teherbe eséssel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.