Szúnyogirtás – A héten 109 településen szabadulhatnak meg a csípős rovaroktól

A héten Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-szigeten, továbbá a Duna déli szakaszán, Baja és Mohács környékén; 13 megye 109 településen kezdődött meg a szúnyogirtás.

Az elmúlt napok esőzései majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a legnagyobb területen a Tisza mentén, Csongrád-Csanád megyében, Szolnok környékén és a Tisza-tónál avatkozott be. Mivel egyes Duna menti területeken is erősödik a szúnyogártalom, a Csepel-szigeten és környékén szintén lesznek kezelések.

szúnyog, csípés

Foto:pixabay.com

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvákra. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogoknak kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket – hívta fel a figyelmet az OKF.

Olvasd el ezt is!

A legjobb szúnyogriasztó növények

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.