Nukleáris veszély – Nő az érdeklődés a jódtabletták iránt

Romániában augusztusban enyhén emelkedett az érdeklődés a nukleáris incidens esetére előkészített harmincmillió jódtabletta iránt, összességében azonban a jogosultak alig több mint három százaléka váltotta ki a közpénzekből beszerzett készítményt – közölte az egészségügyi minisztertől származó információkra hivatkozva a News.ro hírportál.

Alexandru Rafila elismerte: júliusban “nehézkesen” indult a jódtabletták kiosztása: alig 1231-en kértek rá vényt családorvosuktól, ehhez képest augusztusban “javult” a helyzet: több mint 214 ezer jogosult igényelte a tablettát.

“Ez egy észszerű, megelőző óvintézkedés. Senki nem állítja, hogy nukleáris incidens fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor jó, ha kéznél vannak ezek a tabletták, amelyeket szigorúan csak a hatóságok felhívására, a megadott mennyiségben kell bevenni: kisgyermek esetében felet, felnőttek esetében két tablettát” – magyarázta a miniszter.

Elismerte: a hétmillió 40 év alatti jogosulthoz képest a 200 ezer nem nagy szám, de a tendencia növekvő, és a minisztérium továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy, amikor valami dolga akad a családorvosnál, kérjen vényt a jódtablettákra is, és váltsa ki az ingyenes készítményt a programba bevont 2500 gyógyszertár valamelyikénél.

Fotó: 123rf.com

A román szaktárca márciusban írt ki közbeszerzést a jódtablettákra, miután – az ukrán atomerőművek körüli harcok és az atomfegyverek esetleges bevetésére utaló moszkvai nyilatkozatok hírére – az emberek pánikszerűen felvásárolták a gyógyszertárak jódtabletta-készleteit.

A 65 milligrammos kálium-jodid tablettákhoz családorvosok által kiállítandó vény alapján, a kijelölt gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak hozzá a lakosok, de nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy a tablettákat csak nukleáris incidens esetén, kizárólag a hatóságok felszólítása alapján veszi be. A bukaresti egészségügyi minisztérium tájékoztató kampánya rámutatott: a jódtabletta csak az első nyolc órában segíthet a légkörbe került radioaktív jód megkötésének megakadályozásában, megelőzésszerű alkalmazása tehát értelmetlen és veszélyes is, mert pajzsmirigybetegséget okozhat.

Olvasd el ezt is!

Roham indult a magyar patikákba a jódtablettákért

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.