Jobb az élet Afganisztánban

2004 óta először minden második afgán úgy érzi, hazája végre jó irányba halad. Az optimizmus oka a javuló biztonság és az újjáépítés.

Az Asia Foundation 2004 óta minden évben készít felmérést Afganisztánban arról, hogyan látják az afgánok életüket és országuk helyzetét. A felmérések kezdete óta, az Afghanistan in 2012: A Survey of the Afghan People című most megjelent kutatás az első, amely szerint az afgánok többsége már optimista: 52 százalékuk látja úgy, hazája végre a jó irányba halad. A válaszadók szerint optimizmusra a biztonság javulása és az újjáépítés ad okot.

A kutatás során 6300 főt kérdeztek meg 34 tartományban. A lekérdezés során a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, családja jobban prosperál, mint a tálib időkben. Az afgánok többsége egyetért azzal a kormányzati törekvéssel is, amely a tálibokkal való kiegyezést és együttműködést célozza.

okor4

További pozitívumként szerepel a kutatásban, hogy a megkérdezettek szerint egyre több az elérhető iskola, sőt, hogy a nők helyzete is javulni látszik. Tízből már kilencen értenek egyet azzal, hogy a nőknek és férfiaknak ugyanolyan joguk van tanulni, sőt kétharmaduk szerint, a nőknek lehetőséget kell adni arra is, hogy otthonukon kívül dolgozzanak.

A jelentés a pozitívumok mellett a problémákra is rámutat. A javulás ellenére még mindig a biztonság az afgánok legnagyobb aggodalma. A válaszadók 28 százaléka a biztonság hiányát, 27 százaléka a munkanélküliséget, 25 százaléka a korrupciót jelölte meg hazája legnagyobb problémájaként.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.