Betojás! Ma van a tojás világnapja

Az étkezési szakértők szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni.

"Az időseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt – nyilatkozta Dr. Don McNamara – Az évek során azonban egyértelműen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal."

A tojás igen szegény telített zsírokban azonban olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz, mint a kholin és a lutein, amelyek segítik szervezetünk működését és megóvnak a szembetegségek és az időskori makula degeneráció ellen.1813"A tojások jelentik a legolcsóbb és étkezésileg leginkább értékes fehérjeforrást. Emellett a tojás a C-vitaminon kívül minden szükséges vitamint tartalmaz – nyilatkozta Dr. McNamara – Így akár az egészséges, akár a beteg emberek diétájába kiválóan beilleszthető, sőt szükséges élelmiszer."

"Az élelmiszerekben található koleszterin nem egyenlő a vér koleszterinszintjével – nyilatkozta Monique Blunden, a Nemzeti Szívalapítvány szóvivője – A telített zsírsavak és a transzzsírok jelentik a legnagyobb veszélyt az egészégre."

Forrás: