Az antioxidánsok meddőséget okozhatnak

Egy új tanulmány az antioxidánsok eddig ismeretlen mellékhatásaikról számol be, miszerint hölgyeknél meddőséghez vezethetnek.

Antioxidánsok ma már szinte mindenben vannak: az élelmiszerekben, italokban, arckrémekben. Prof. Nava Dekel szerint, aki a Biological Regulation Department munkatársa mindmáig nem tisztázott, ezek pontosan hogy hatnak szervezetünkre. A professzor és munkatársai a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban számolnak be az eddig ismeretlen mellékhatásaikról- hölgyeknél meddőséghez vezethetnek.

A legismertebb antioxidánsok a C és az E vitamin. Semlegesítik a reaktív oxigénmolekulákat, melyek természetes körülmények között is képződnek a szervezetben. Stressz hatására a reaktív oxigénmolekulákból túl sok képződik, nagy mennyiségben pedig válogatás nélkül roncsolják a sejteket. A reaktív oxigénmolekulák semlegesítése révén az antioxidánsokról úgy gondoljuk,hogy javítják az egészségi állapotot és lassítják az öregedést.2907Denkel és kutatócsoportja és PhD hallgatói Ari Tadmor és Dr. Ketty Shkolnik meglepő eredményre jutottak. Antioxidánsokat jutattak egerek petefészkébe , a tüszőrepedések száma nagymértékben csökkent. Nagyon kevés petesejt érett meg, és vált megtermékenyítésre alkalmassá. A kutatókban felmerült, hogy az oxidatív szabad gyökök hatással vannak a tüszőrepedésre is.

Az egereken végzett további vizsgálatok is ezt igazolták. Egyik kísérletben luteinizáló hormonnal (LH) kezeltek néhány tüszőt, ami a tüszőrepedéshez nélkülözhetetlen inger. Más tüszőket hidrogén-peroxiddal kezeltek, amelyik egy ismert oxidatív szabadgyök. A hidrogén peroxidnk ugyanúgy tüszőrepedést eredményezett, mint maga a tüszőrepedésért felelős hormon, az LH.

Feltehetően az LH hatására oxidatív szabad gyökök képződnek, melyek a tüszőrepedés jelátvivő rendszerének tagjai. Úgy tűnik, a tüszőrepedésben hasonló mechanimusok vesznek részt, mint a gyulladásos folyamatokban. 9556A gyulladásos mechanizmuskat befolyásoló egyes anyagok ezért befolyásolják a peteérést is. A professzor szerint körültekintőbben kellene bánni ezekkel az anyagokkal. Denkel és kutatócsapata a termékenységi kérdésekre koncentrált- korábbi eredményei már hozzásegítettek kismamákat teherbeeséshez.

Úgy tűnik azonban, hogy egy új, biztonságosabb fogamzásgátlási módszer számára is megnyithatja az utat. ?Érdekes módon az eredmények segíthetnek a meddőség kezelése során, de egy új, alternatív út is megnyílhat a jelenlegi hormonális fogamzásgátló módszerek helyett? – nyilatkozta a kutató.

Denkel és munkacsoportja a jövőben az antioxidánsok hatásainak pontos lépéseit szeretné azonosítani egerekben. Ugyanakkor további adatokat szeretnének gyűjteni emberekben is az antioxidánsok alkalmazása és a meddőség közötti kapcsolat igazolására.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.