A zsírszövet felhasználása a plasztikai sebészetben

A zsírsejtekből nyert őssejteket kiválóan fel lehet használni a plasztikai sebészet területén és a szövetek helyreállításakor.

Azt már korábban is tudták, hogy a zsírszövetből kinyert őssejtek megtartják a lényeges tulajdonságaikat, és fel lehet őket használni a sejtalapú kezelésekhez. Olasz kutatók most azt vizsgálták, hogy a zsírleszíváskor nyert őssejtek mennyire használhatóak fel a szövetek regenerálásához.

A két kutató, Dr. Stephami Bucher és Dr. Rita Falcioni szerint a zsírszövetnek és a csontvelőnek több közös tulajdonsága is van. Mindegyikből rengeteg van a szervezetben, könnyű hozzájuk jutni, és számos kezeléshez alkalmazhatóak.

"A zsírszövet mint kitöltő anyag eredményesen alkalmazható a szöveteket helyreállító plasztikai műtétkor" mondja Dr. Falcioni. ? ?Az onkológia területén is használják, főleg a mell-eltávolító műtét okozta károsodás kezelésére. Ez segít az esztétikai problémán is, és javítja a beteg életminőségét.?

15273

A szerzők ?különleges összekötő szöveteknek? nevezik a zsírsejteket, amelyek energiaforrásul szolgálnak a testnek, ám a belőlük kinyert őssejtek transzplantációkor való felhasználhatóságát még kevesen vizsgálták. Remélik azonban, hogy egyre szélesebb körben elterjed majd a módszer.

Egy másik kutató, a Miami Egyetemen dolgozó Camillo Ricordi szerint ?a zsírsejtekből nyert őssejtek központi szerepet játszhatnak a plasztikai- és a helyreállító sebészetben többek között a máj, a vese és az izmok területén.? Dr. Ricordi szerint a sikeres bőrátültetés és a szövetek hosszú túlélése megnövelte a módszer iránti érdeklődést, mivel az esetek hetven százalékában a szövetek felszívódnak.

?Ez a két cikk rámutat a zsírsejtekből nyert őssejtek terápiás és kozmetikai előnyeire.? ? mondta Paul Sanberg, a Cell Transplantation folyóirat társszerkesztője ? ?Érdekes lesz látni az eljárás fejlődését.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.