A jó matekos házaspárok pénztárcája vastagabb

Minél jobb matematikai képességekkel van megáldva egy házaspár, annál valószínűbb, hogy jó anyagiak között él ? állítja egy új kutatás.

A RAND Corporation nevű szervezet vizsgálata során középkorú házaspárokkal töltettek ki egy rövid számtani tesztet. Azt tapasztalták, hogy a vagyonosabb résztvevők jobb eredményt értek el. Azoknak a pároknak, akik mindketten helyesen válaszoltak a kérdésekre, átlagosan 1,7 millió dolláros vagyonuk volt, szemben azok mindössze 200 000 dollárjával, akiknél egyik fél sem tudott egyetlen helyes feleletet sem adni.

?Több kognitív (gondolkodással összefüggő) képességet is vizsgáltunk, és azt tapasztaltuk, hogy egy egyszerű, a számtannal kapcsolatos teszt meg tudja mutatni, hogy egy adott családban kinek érdemes felügyelni a pénzügyeket.? ? nyilatkozta James P. Smith, a tanulmány egyik társszerzője.138471Egyéb érdekes eredmények a kutatásból:

– Minél jobb képességeket mutat egy házaspár, annál több részvény van a birtokukban.

– A vizsgált házasságok 62 százalékában a férfi felelős a pénzügyekért. Különösen igaz ez akkor, ha kettejük ő az idősebb, vagy a képzettebb.

– Még ott is 50 százalékban a férfi hozza ezeket a döntéseket, ahol egyetlen pontot sem ért el a teszt kitöltése során.

– Azokban a családokban, ahol nem a megfelelő személy kezeli a pénzügyeket, jóval kevesebb vagyon halmozódik fel.

A tanulmány az Economic Journal novemberi számában jelent meg.

Forrás: