Napsütéses tavaszi időnk van

Erős légköri front ugyan nincs felettünk, napsütéses időre számíthatunk ma, de északkelet felől azonban 1-2 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, ezért a fokozottan érzékenyeknél a hidegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek.

Napsütéses idő hidegfronti hatásokkal

A fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás hátterében is a fentírt légköri okok lehetnek.

Az ország középső részén lévő rétegfelhőzet napközben fokozatosan csökken, ezt követően az ország nagy részén a napsütést ismét főleg gomolyfelhőzet zavarhatja. Elszórtan alakulnak ki záporok, amelyeket délutántól zivatar is kísérhet, legkisebb eséllyel a Duna-Tisza-közén. Napközben az északkeleti szél ismét többfelé megélénkül, az Alföld északi részén, illetve zápor, zivatar környezetében erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között várható, késő estére 10, 15 fok közé hűl a levegő.

felhos_ido1

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

A több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, de kedden többnyire erősen felhős lesz az ég. Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar, az időszak végén jelentős mennyiségű csapadék is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 6 és 12, az időszak végén 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 18 és 23, az időszak legvégén 20 és 26 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 5. 15,6 °C 0,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 31,4 °C (1969) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,0 °C (1938)

Forrás: met.hu