Vérnyomás-ingadozás jelentkezhet a melegfront miatt

A légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfront jellegű hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomás változása jelentkezhet, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Étvágytalanság is előfordulhat. Csökkenhet a koncentráló képesség, mind a munkában, mind az utakon.

Időjárás-változás: melegfront

Délkelet felől tovább vastagszik a felhőzet, legkésőbb a Kisalföldön és a Nyugat-Dunántúlon. Napközben már nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délutánig az északnyugati megyékben kevesebb, illetve vékonyabb lehet a felhőzet. Délelőttől kezdve kisebb-nagyobb, nyugat felé tartó csapadéktömbök átmenetileg több helyen okoznak esőt, jelentősebb (néhány mm) csapadék délutántól a Dél-Dunántúlon valószínű. Fokozatosan és egyre nagyobb területen megélénkül, napközben a Nyugat-Dunántúlon illetve Borsodban és az Észak-Alföld egyes részein meg is erősödik az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. Késő este is enyhe marad az idő, ekkor többnyire 6, 11 fokra számíthatunk.

napsuteses_ido

Magyarország időjárása

Kedden a rövid napos időszakok mellett országszerte erősen gomolyfelhős volt az ég. Futó záporok elsősorban az ország északkeleti felében fordultak elő, a Kékestetőről jégdarát is jelentettek. Késő délutántól egyre nagyobb területen csökkent a felhőzet. A hőmérséklet csúcsértéke 7 és 14 fok között alakult. Éjszaka helyenként köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződött, a délnyugati határnál néhol jelentéktelen eső is előfordult. Hajnalra -4 és +4 fok közé hűlt le a levegő. A ma reggelig lehullott csapadék mennyisége mérőállomásainkon csapadéknyom és 6 mm között változott. Délelőtt nagy területen sütött a nap, kisebb körzetekben, főként a Tisza mentén volt felhős az ég. A hőmérséklet 11 órakor 4 és 12 fok között alakult, északkeleten mérték a magasabb értékeket.

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, majd szombattól északkelet felől – megerősödő szél kíséretében – egyre nagyobb területen felszakadozik, csökken a felhőzet, mind kevesebb helyen valószínű csapadék. Az időszak második felében már gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, és már csak néhol fordulhat elő záporeső.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között, hétfőn 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 13 fok között várható, de pénteken nyugaton, hétfőn másutt is egy-két fokkal hűvösebb valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. március 8. 5,8 °C +1,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 23,0 °C (1920) legalacsonyabb hőmérséklet: -12,5 °C (1987)

Forrás: met.hu