Létezik olyan, hogy mozgásallergia?

Mint kiderült, az, hogy valaki allergiás a mozgásra, tényleg lehet valódi indok arra, hogy miért éppen a kanapén lustálkodik egy pohár bor társaságában, ahelyett, hogy az edzőteremben bírkózna a kilókkal.

Egyesek számára ez maga a valóság és komolyabb állapotról beszélünk, mint elsőre tűnik, de az nem megoldás, ha teljesen felhagyunk az edzéssel.

Foto:123rf.com

A terhelés indukálta anafilaxia egy ritkának mondható betegség, amely főleg mozgás hatására kezd el tüneteket produkálni légzési nehézség, csalánkiütés, hányinger, hányás vagy akár ájulás formájában.

Először 1979-ben jegyezték fel ezt az állapotot, de mielőtt pánikba esnénk, érdemes azt a megnyugtató adatot is figyelembe venni, hogy

100 ezerből csak minden ötvenedik embert érint a dolog.

Az allergia pontos oka még mindig homályos, Maria Castells, a Brigham and Women’s Hospital allergológusa szerint azonban egyre több esetet regisztrálnak, ám a szakemberek még mindig nem tudják, mi váltja ki a tüneteket.

Több teória is létezik, de laboratóriumi keretek közt nehéz reprodukálni ezt az állapotpt, ez a tesztelést is megnehezíti. Több faktor egyidejű megjelenése az, ami indikálhatja a tünetek megjelenését,

akár az edzés előtt elfogyasztott ételek is előidézhetik az akár négy óráig is kitartó allergiás reakciókat.

A tapasztalatok szerint a kagyló, a zeller, a tojás vagy a mogyoró fogyasztása, de az aszpirin is tehet róla. Nők esetében menstruáció közben, a megnövekedett ösztrogénszint is befolyásolhatja, de a szimptómák nagyrészt azokon jelentkeznek, akik egyébként is szenvednek valamilyen allergiától.

edzés

Foto:pixabay.com

A szakértők arra biztatják az érintetteket, hogy ne hagyjanak fel a testmozgással, inkább próbálják meg elkerülni azokat a tényezőket, amelyek előidézhetik a tüneteket. A rendszeres mozgás ugyanis nagyon fontos az egészség megőrzésének érdekében, elhagyása betegségeket, elhízást eredményezhet. Az úszás és a vízi sportok a mozgás olyan formái, melyek esetében még nem jelentettek allergiás reakciót, szemben a futással, a tánccal vagy éppen a kerékpározással, de kertészkedés közben is kialakulhatnak a kellemetlen tünetek.

Bár igazán komoly mellékhatások ritkán fordulnak elő, ha bármelyik tünetet észleljük, akkor keressünk fel egy szakorvost, akivel konzultálhatunk. A terhelés indukálta anafilaxia sokszor diagnosztizálatlan marad, a legtöbben ugyanis inkább meg sem próbálják újra a testmozgást, ha panaszokat tapasztalnak.

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár.

Izületeknek megfelelő mozgásformák – kinek mi ajánlott?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.