Veszélyes parazita nyújthat segítséget a rák kezelésében?

A macskák ürülékében általánosan megtalálható parazita egy napon segíthet a rák kezelésében. Tudósok felfedezték, hogy a toxoplazmózist okozó parazita – amely a terhes nők és a legyengült immunrendszerűek számára káros lehet – hasznos lehet a rákos daganatok elpusztításában. Legalábbis az egereken végzett vizsgálatok erre utalnak. 

A kutatók már évek óta vizsgálják, hogyan használhatják a szervezet immunrendszerét a rák kezelésére – ez az úgynevezett immunterápia. Ennek oka, hogy amellett, hogy az immunrendszerünk megvéd minket a baktériumok és vírusok káros hatásaitól, a szervezetet a kóros sejtektől, például a rákos sejtektől is megszabadítja. Néha azonban ezek a rákos sejtek és daganatok olyan technikákat fejleszthetnek ki, amelyekkel kikerülik a szervezet immunrendszerét, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer nem pusztítja el őket, és hagyja őket növekedni és szaporodni.

Fotó: 123rf.com

Az immunterápia egyik típusa az “immunellenőrzési pontblokkoló terápia”. Immunrendszerünk számos úgynevezett “immunellenőrzési pontot” tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy elpusztítsa az egészséges sejteket. De a rákos sejtek is elkerülhetik a pusztulást, kihasználva ezt a be- és kikapcsoló “kapcsolót“. Az ellenőrzőpont képes kikapcsolni a T-sejteknek nevezett immunsejteket, és elnyomni az immunválaszt. Egyes daganatok így tudják elkerülni, hogy az immunrendszer elpusztítsa őket.

Az immunellenőrzési pontokat blokkoló terápia úgy működik, hogy megakadályozza, hogy az ellenőrzési pont fehérjék kapcsolódjanak partnerfehérjéikhez és elküldjék a “kikapcsoló” jelet. Ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek “láthatóvá” válnak a T-sejtek számára, amelyek ezután nekiláthatnak a daganat elpusztításának.

Tudtad, hogy akár vérből is kimutatható lesz, hogy mekkora esély van a daganatok kialakulására? 

Bár az immunellenőrzési pontokat blokkoló terápia ígéretesnek bizonyult számos ráktípus – többek között a tüdőrák és a melanoma – kezelésében, ez a fajta terápia, és sok más immunterápiás kezelés nem működik túl jól az úgynevezett “hideg” daganatok esetében. Ezeket a nehezen kezelhető daganatokat olyan sejtek veszik körül, amelyek elnyomják a szervezet immunválaszát, ami azt jelenti, hogy az immunsejtek nem tudják, hogyan támadják meg. Az olyan ráktípusok, ahol a hideg daganatok gyakoriak, közé tartozik az emlő-, a petefészek- és a prosztatarák.

Legújabb kutatások során azonban felfedeztek egy olyan módszert, amely javíthatja ezeknek a hideg daganatoknak a kezelését – és ez a toxoplazmózist okozó parazita felhasználásával történik, amely egy viszonylag gyakori betegség, amelyet az emberek fertőzött macskák ürülékéből vagy fertőzött húsból kapnak el. Bár általában ártalmatlan, és gyakran csak enyhe influenzaszerű tüneteket okoz, terhes nőknél és azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere, súlyos lehet.

Fotó: 123rf.com

A toxoplazmózist a Toxoplasma gondii parazita okozza. Azért választották a T. gondii-t, mert nagyon fertőző, és bizonyítottan számos melegvérű állatfajt – köztük az embert is – megfertőz. A kórokozó emellett nagyon szívós, olyan fehérjéket választ ki, amelyek megakadályozzák a szervezet immunrendszerének működését – végső soron biztosítva ezzel saját növekedését, szaporodását és túlélését. Úgy gondoljákk, hogy mindezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a T. gondii erős immunválaszt váltson ki, ha közvetlenül a daganatba juttatják, abban a reményben, hogy ez elég lesz az immunrendszernek a rák elpusztításához.

A Crispr génszerkesztési technológia segítségével olyan Toxoplasma gondii törzset állított elő a kutatócsapat, amelyből hiányzott a betegséget okozó fehérje. Ezt a mutáns törzset aztán közvetlenül egerek melanomás daganataiba fecskendezték. Később vastagbél- és tüdőrákos daganatokon is tesztelték.

Sikerült kimutatni, hogy az élő parazita közvetlen hideg daganatba történő befecskendezése erős immunválaszt váltott ki az egerekben. Azt is ki tudták mutatni, hogy még a közeli tumorok, amelyekbe nem adták injekciót, is fokozott immunválaszt mutattak.

Míg korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a Toxoplasma gondii felhasználható egerek daganatainak kezelésére, jelen tanulmány egy lépéssel tovább vitte ezt a megállapítást. Kimutatták, hogy amikor ezt a módosított parazitát az immunellenőrzési pontblokkoló terápia mellett alkalmazták, a tumor növekedése jelentősen elnyomódott. A melanoma korai stádiumában kettős terápiát kapott nyolc egérnél a daganatok jelentősen zsugorodtak, míg a csak immunellenőrzési pontblokkoló terápiával végzett kezelés nem okozott visszafejlődést az egerek beadott daganataiban.

Azt is kimutatták, hogy a kettős kezelés nemcsak a daganatok zsugorodásában, hanem az egerek túlélési arányának javulásában is sokkal hatékonyabb volt, mint a kizárólag immunellenőrző pontblokkoló terápia alkalmazása. Mind a nyolc olyan egér, amelyik csak immunellenőrzőpont-blokkoló terápiát kapott, 39 napon belül elpusztult – míg a kettős kezelést kapott nyolc egérből hét még 60 nap után is életben volt. Azt is láttáka kísérlet során, hogy számos különböző típusú hasznos immunsejt növekedett – ami végső soron különösen a melanomás daganatok kezelésre adott válaszát javította.

Jelen kutatás csatlakozik azokhoz a bizonyítékokhoz, amelyek szerint a paraziták – köztük a kutyaféreg Echinococcus granulosus – képesek a rák különböző típusai ellen hatni. Baktériumokat, vírusokat és bakteriofágokat (baktériumokat megtámadó vírusokat) is tesztelnek potenciális rákkezelési módszerként.

Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány csak egereken készült, és még sok évbe és sok további vizsgálatba telik, mire kiderül, hogy ez a terápia működik-e embereken. Mindazonáltal ez egy izgalmas lépés a helyes irányba, és növeli azt az egyre bővülő bizonyítékbázist, amely szerint a kórokozók hasznos eszközök lehetnek a nehezen kezelhető rákos megbetegedések elleni küzdelemben.

Ez a téma is érdekelhet! 

Tudta, hogy egyes női és férfi daganatok, rákok és betegségek esetén Önnek adókedvezmény jár?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.