Vastagbélrák okozója is lehet a rágógumiban levő élelmiszer-összetevő?

Az étel-adalékok hatással vannak a bél mikrobiótájára

Megdöbbentő – egy új tanulmány szerint az E171 élelmiszer-összetevő  hatással van a bél mikrobiótára, ahogyan a belek gyulladására is. Ezt az étel-adalékot a rágógumi is tartalmazza.

Újabb élelmiszer-összetevőről derült ki: ártalmas lehet. Egy, a Frontiers in Nutrition szaklapban megjelent tanulmány rávilágított, hogy az E171 nevű étel-adalék hatást gyakorol a bél mikrobiótára, s a belek gyulladására is. Ez az élelmiszer-adalékanyag gyakran használatos a fehérítő jellegű termékekben, így a rágógumiban és a majonézben is – s mint ilyen, gyulladásos bélbetegségekhez és a vastagbélrákhoz is vezethet.

A figyelmeztetést kiadó kutatók egerek bevonásával végezték tanulmányukat. Az E171 élelmiszer-összetevő hatását (titánium-dioxid nanorészecskék), mely nagy mennyiségben megtalálható ételekben és egyes gyógykészítményekben, fehérítő termékekben is, a rágcsálókon tesztelték. Több mint 900 élelmiszer-termékben találták meg az adalékanyagot, melyet igen nagy mennyiségben fogyasztanak az emberek napi rendszerességgel.

vastagbelrak

Az E171-et tartalmazó ételeknek hatásuk van a bél mikrobiótájára – melyet a bélben élő baktériumok billiói határoznak meg – , ugyanis a fogyasztásuk olyan betegségeket válthat ki, mint a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák.

„Jól bizonyított tény, hogy az étrendnek hatása van az egészségre és a pszichikai állapotra – az élelmiszer-adalékok szerepe azonban máig nem teljesen tisztázott” – mondta Wojciech Chrzanowski, a Sydney-i Egyetem professzor-asszisztense.

Tanulmányuk kulcsfontosságú bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az E171 élelmiszer-összetevőt tartalmazó ételek fogyasztása hatással van a bél mikrobiotára, valamint a bélgyulladásra, s ez olyan betegségekhez vezethet, mint a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.