Mi okozza, miért alakul ki, kiket érint a mellrák?

A mellrák a nők körében az egyik legrettegettebb rákos megbetegedés – de a férfiakat sem kíméli, igaz, jóval ritkább esetben. Mit kell tudnunk róla? Miért fejlődik ki, milyen okból és kik lehetnek a leginkább veszélyben?

Szervezetünkben a sejtek normálisan csak akkor osztódnak, ha újakra van szükség. Ám olykor, a test egy részében ezen sejtek növekedni kezdenek és kontroll nélkül kezdenek osztódni, amely egy szövettömeget hoz létre: a tumort. Ha azoknak a sejteknek a többsége, melyek ellenőrizetlenül növekednek, normál sejt, akkor a tumor jóindulatú, tehát nem rákos.  Ám ha ezek rendellenesek, nem úgy működnek, mint a szervezet normál sejtjei, sőt elkezdenek más szövetet is támadni, rosszindulatú daganatról beszélünk.

A rákokat jellemzően arról a testrészről nevezik el, ahonnan eredeztethetők. A mellrák az emlő szövetből alakul ki. Ahogyan más rákok, ez is megtámadhatja a környező szöveteket a mellek körül, sőt egész más területeire is kiterjedhet a testnek, ahol új tumorokat képez. Ezek az áttétek.

mell, vizsgálat

Mi okozza a mellrákot?

Azt, hogy pontosan mi váltja ki az emlő daganatát, nem tudjuk – de azt igen, hogy mely rizikófaktorok tesznek valakit fogékonyabbá rá. Az illető kora, a genetikai tényezők, a személyes egészségügyi történet, az étrend mind hozzájárulnak.

Ki lehet leginkább érintett?

A mellrák a második a daganatos halálokok között a nők körében (a tüdőrákot követően). Manapság nagyjából 8-ból 1 nőnél (12%) kifejlődik az emlőrák élete során. Csupán a megbetegedések 5-10 százaléka jelentkezik pontosan meghatározható genetikai hajlam miatt. Az esetek többsége „szórványos”, vagyis nincs közvetlenül családi előzménye a betegségnek. A rák kialakulásának esélye a kor előrehaladtával nő.

Melyek a mellrák tünetei?

 • Csomó vagy megvastagodott rész a mellben vagy közelében, esetleg a hónaljnál, amely a menstruációs ciklus során is fennáll.
 • Egy apró csomó, amely borsószemnyinek tűnik.
 • A kebel méretének, formájának, kontúrjának megváltozása.
 • Véres, vagy tiszta folyadék szivárgása a mellből.
 • -A bőr érzékelésének megváltozása a mellen vagy a mellbimbón (gödrös, ráncos, pikkelyes, gyulladt).
 • A bőr pirossága az emlőn vagy a mellbimbón.
 • A mellbimbó alakjának, helyzetének megváltozása.
 • Olyan terület a keblen, amely határozottan eltér a mell más részeitől.
 • Márványszerű,  megkeményedett terület a bőr alatt.

mell, mellrák, mammográfia

A mellrák típusai

Több típusát különböztetjük meg ennek a betegségnek.

 1. Invazív (infiltráló) ductalis carcinoma. Ez a rák a kebel tejjárataiban kezdődik. Majd áttöri a falat és megtámadja a szöveti részt. Ez a leggyakoribb formája a mellráknak, a megbetegedések 80 százaléka ilyen.
 2. Ductalis carcinoma in situ (DCIS) a ductalis carcinoma korai szakasza (0.stádium). Az „in situ” azt jelenti, hogy a rák nem lépett ki az eredeti kialakulási pontjából. A kór csak a tejcsatornára korlátozódik. Ám ha nem kezelik, ebből is invazív rák lehet. A legtöbbször gyógyítható.
 3. Infiltráló (invazív) lobularis carcinoma. A mell lebenyekben kezdődik, ahol a tej termelődik, de átterjed a környező szövetekre vagy a test más részeire is. Az invazív mellrákok 10 százalékában fordul elő.
 4. Lobularis carcinoma in situ (DCIS). Ez a típus csak a lebenykékben van jelen, nem igazi rák, ám markerként szolgál a későbbi mellrák kialakulásához – a rizikó nagyobb. Aki ilyen állapotban van, annak gyakori ellenőrzése van szüksége mellvizsgálatok és mammográfia keretében.

Léteznek persze még egyéb, ritkán jelentkező mellrák típosok is.

Cikkünket a stádiumokkal folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php