Digitális Terápia: új lehetőség a daganatos betegek gyógyításában

Stratégiai együttműködési megállapodás az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Semmelweis Egyetem és az Oncompass Medicine között.

A digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Semmelweis Egyetem (SE) és az Oncompass Medicine (OCM). A megállapodást Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora és Peták István, Gábor Dénes Díjas rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója írták alá 2020. 05.25-én, hétfőn a Minisztériumban.

Fotó: Peták Lelle

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elsődleges céljai közé tartozik a hazai egészségipari innováció támogatása. Az ITM és a Semmelweis Egyetem kiemelt stratégiai területként tekint a személyre szabott precíziós orvoslásra, a mesterséges intelligencia orvosi alkalmazására. Az Oncompass Medicine egy hazai egészségügyi, biotechnológiai cég, amely a világon egyedülálló innovatív molekuláris diagnosztikai és orvosi informatikai eszközöket fejleszt, azért, hogy ezek segítségével a rákos betegek a számukra legmegfelelőbb, személyre szabott, célzott terápiát kaphassanak. Dr. Peták István szakmai vezetésével a magyar kutatók elsőként fejlesztettek kis egy olyan orvosi szoftvert, amely önállóan képes a legnagyobb valószínűséggel hatásos célzott gyógyszert kiválasztani daganatos a beteg daganatának egyedi molekuláris genetikai elváltozásai alapján. Ez az új eszköz az orvosok munkáját segíti a daganatos betegek hatékonyabb kezelésében.

Dr. Peták István – Fotó: Peták Lelle

Az orvosi szoftvereket, amelyek közvetlenül gyógyítanak egy betegséget vagy megváltoztatják egy betegség kezelését digitális terápiás eszköznek – angol szakkifejezéssel „digital therapeutics” – nevezzük. Az ezeknek az eszközöknek segítségével végzett kezeléseket pedig digitális terápiának. A digitális terápiák a digitális egészségügyi forradalom egyik legígéretesebb új eszközei, amelyeket már sikerrel alkalmaznak több betegség kezelésében, mint a mentális betegségek, depresszió, kábítószer függőség, cukorbetegség, szívelégtelenség, magasvérnyomás, elhízás. Az onkológiában eddig a mellékhatások kezelésére és a daganat kiújulásának korai diagnosztikájára használták fel sikerrel.

Az OCM kutatóinak a fejlesztése az első digitális terápia, amit az orvosok digitális terápia tervezésre használhatnak a legjobb célzott kezelés kiválasztására. Mivel a daganat ellenes célzott gyógyszerek száma az elmúlt években megtízszereződött, ezért a magyar kutatók fejlesztésére rendkívül nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat.

Az ITM, a SE és az OCM stratégiai együttműködésében a kormányzati akarat találkozik az innovációval, a Semmelweis Egyetem közvetítésével. A stratégiai együttműködés célja a digitális terápiák meghonosítása és továbbfejlesztése a hazai betegellátásban és egy speciális tudásközpont, a Digitális Terápia Kutatóközpont létrehozása a Budapest Science Park keretében, amelyek elősegítik, hogy Magyarország vezető szerepet töltsön be digitális terápiák fejlesztésében a világban.

Fotó: Peták Lelle

„Az Oncompass Medicine egyik legfontosabb missziója kezdetektől fogva, hogy a kutatásai, innovatív fejlesztései a daganatos betegeket hozzásegítsék a legújabb terápiás lehetőségekhez, és javítsák a hazai egészségügyi ellátást. Senki ne halhasson meg csak azért, mert bár már létezik valahol a világon terápia a betegségére, de nem tudunk róla. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Semmelweis Egyetemmel kötött stratégiai együttműködésünk keretében szeretnénk tovább fejleszteni azokat a digitális terápiákat, amelyek megmenthetik vagy legalább meghosszabbíthatják a daganatos betegek életét Magyarországon és szerte a világon. Az együttműködés lehetőséget ad rá, hogy további világszínvonalú, exportképes innovatív technológiákat, termékeket is kifejlesszünk, amelyekkel hozzájárulunk a digitális egészségipar fejlődéséhez is” – emelete ki Dr. Peták István, az első digitális onkológiai terápia szellemi megalkotója.

Az OCM már nemzetközileg is elismert szereplője a digitális terápiának

Az Oncompass Medicine fontos szerepet tölt be az egészségügyi digitális forradalomban, hiszen a világon az elsők közt ismerte fel, hogy az eszköz, amely forradalmasítja a rákgyógyítást: a mesterséges intelligencia. Az OCM egy olyan digitális eszközt, onkológiai szoftvert fejlesztett ki, amely a mesterséges intelligenciát már nemcsak a diagnosztikában használja, hanem az orvosokat is segíti a terápiás döntés meghozatalában, a „RealTime Oncology Treatment Calculator (R)” vagy egyszerűen a ’kalkulátor” használatával eredményesebben ki tudják választani a rákos betegek leghatékonyabb, személyre szabott, célzott terápiáját.

Fotó: Peták Lelle

„Az eljárás úgy működik, hogy a számítógépbe feltöltjük a daganatos szövet molekuláris diagnosztikájának eredményeit, a szoftver pedig kiválasztja, hogy az adott génhibákra melyek a leghatékonyabb gyógyszerek, és ezeket a várható eredményességük szerinti rangsorba állítja. A digitális terápia rendkívüli módon növelheti a kezelések eredményességét és még költséghatékonyságát is, így nemcsak a betegeknek, hanem az egészségügyi ellátórendszernek is jó” – foglalta össze Dr. Peták István rákkutató, molekuláris farmakológus.

Az OCM május 29-én részt vesz a világ legrangosabb onkológiai rendezvényén, az Amerikai Onkológusok Társaságának (American Society of Clinical Oncology – ASCO) idei éves konferenciáján, ahol a magyar kutatók az első tudományos bizonyítékokat mutatják be arra, hogy az orvosi szoftverük nem csak megkönnyíti az orvos munkáját, hanem mint új orvosi módszer, digitális terápia, javíthatja is a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát is.

Az OCM évek óta képviseli Magyarországot az amerikai és európai onkológiai konferenciákon és technológiai kiállításokon, melyeken számtalan nemzetközi elismerést szerzett. Az amerikai Forbes 2019-ben a mesterséges intelligencia 5 legígéretesebb onkológiai felhasználási lehetőségei között említette az Oncompass Medicine kalkulátorát. 2019-ben az OCM nyerte el a visegrádi országok GET IN THE RING V4! innovációs és start-up versenyének első helyezését, valamint az OCM kalkulátora nyerte a Magyar Innovációs Alapítvány 2019. évi Informatikai Innovációs Díját.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.