A testmozgás és a rák

A WHO ajánlása szerint hetente legalább százötven perc mérsékelt intenzitású testmozgást kellene végeznünk.

Az Egészségügyi Világszervezet azt tanácsolja mindenkinek, hogy végezzen hetente legalább százötven perc mérsékelt intenzitású testmozgást, hogy ezzel is csökkentse az emlő- és a vastagbélrák kockázatát. „A rák megelőzhető, és sok daganatos betegség elkerülhető” – nyilatkozta Eduardo Cazap, a  Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) elnöke, a Global Recommendations on Physical Activity for Health címen kiadott új ajánlások egyik szerzője.

A UICC és a WHO szakértői a kutatások alapján úgy becsülik, hogy az emlő- és vastagbélrákos esetek mintegy huszonöt százaléka testmozgással megelőzhető lenne, és a mozgás más daganatos betegségeket is befolyásolhat. „A szükséges testmozgás adagja hetiszázötven  perc” – jelentette be Tim Armstrong, a WHO szakértője. „A legtöbb ember véghez tudja vinni ezt, mert hetente öt nap, naponta harminc perc mérsékelt testmozgást, például sétát követel meg.”

shutterstock_63331108

A WHO a testmozgás hiányát is az egészségügyi kockázatok közé sorolja a dohányzás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellett, amelyek évente 3,2 millió ember halálához vezetnek. „Világszerte az összes haláleset negyedik legfontosabb kockázati tényezője a testmozgás hiánya; a világ népességének harmincegy százaléka nem aktív fizikailag” – állítja Dr. Ala Alwan, a WHO nem fertőző betegségek és mentális egészségügyi részlegének igazgatóhelyettese.

Az ENSZ adatai alapján 2008-ban körülbelül négyszázhatvanezer nő halt meg emlőrákban, hatszáztíz ezer ember pedig vastagbélrákban. Cazap hangsúlyozta, hogy minden második ember esélyes arra, hogy életében valamilyen daganatos betegségben szenvedjen, és a valószínűség az életkor előrehaladtával nő. A UICC úgy véli, hogy a testmozgás hiánya már nem csak az iparosodott, hanem a fejlődő országokra is kiterjed, amint ez utóbbi államok lakossága is egyre nagyobb jólétben kezd élni.

Forrás:


Egy válasz