A nők tudnak többet a daganatos betegeknek ajánlott készítményekről

Ötből négyen hallottak már a speciálisan a daganatos betegeknek ajánlott készítményekről Magyarországon. A nemek között szignifikáns különbség mutatkozik a tájékozottság terén a gyengébbik nem javára, nem véletlen tehát, hogy a vásárlók között is a nők vannak többségben.

A tájékozódásban még mindig a televíziónak és a szájhagyománynak van a legnagyobb szerepe. Azonban az egészségtudatosság szempontjából jó hír, hogy egyre többen szerzik be ismereteiket a patikai újságokból és az egészségügyi weboldalakon keresztül – derül ki egy felmérésől.

Első helyen a gombakészítmények

A megkérdezettek 79 százaléka hallott már a speciálisan daganatos betegeknek ajánlott készítményekről. Igaz, a többség (66 százalék) nem tud konkrét terméket vagy márkanevet spontán módon megnevezni. A daganatos betegeknek ajánlott speciális készítmények ismertsége kapcsán jelentős különbség mutatkozik a férfiak és a nők között. Amíg a férfiaknak csupán 74 százaléka, addig a nőknek 84 százaléka ismer ilyen termékeket, vagy hallott már ilyen készítményekről – áll a kutatásban. Az összességében 1100 fős mintán elvégzett reprezentatív felmérés szerint a 18-35 éves korcsoport az átlagosnál szignifikánsan alacsonyabb (70 százalék), míg a 36-50 éves korosztály magasabb (88 százalék) arányban jelölte meg, hogy tudomása van ilyen típusú készítményekről.

gyogyszer10

A kutatási eredmények összhangban vannak azzal a tapasztalattal, hogy a speciálisan daganatos betegeknek ajánlott készítmények vásárlóinak többsége a nők közül kerül ki. Az eredmények egyúttal egyértelműen jelzik, hogy a lakossági tájékozottság, vagyis az egészségtudatosság növelése kapcsán nagyon sok még a tennivaló” – fogalmazott Lex Zsuzsanna, a speciális – gyógyászati célra szánt, daganatos betegek számára készített tápszerek piacvezető hazai gyártói között jegyzett cég vezetője. A termékkategóriák közül legtöbben a különböző gombákra, illetve vizekre emlékeztek, míg a Culevit – az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által regisztrált – készítményei a spontán ismertség sorrendjében a harmadik helyet szerezték meg.

Sokat jelent a hitelesség

A felmérés szerint mind a termékcsoport, mind az egyes márkák és termékek ismertsége sokkal magasabb volt az online csatornákon megkérdezettek körében. Ennek okát vélhetőleg az online közösség általánosan magasabb érdeklődésében, aktivitásában, nyitottságában fedezhetjük fel. A választás kapcsán kulcsfontosságú a hitelesség kérdése is. A felmérés szerint a válaszadók 16 százaléka tartja maximálisan hitelesnek és 38 százaléka inkább hitelesnek, ha egy orvos, kutató, egészségügyi szakértő ajánl daganatos betegek számára kiegészítő típusú terméket. A kutatás szerint igyekeznek egyre tudatosabb döntéseket hozni.

A készítményekkel kapcsolatos ismeretek terjesztésében még mindig a televíziós csatornáknak van a legnagyobb szerepe, emellett az ismerősi ajánlások jelentik a második legfontosabb forrást. Ugyanakkor egyre többen tájékozódnak a patikai újságokból és az internetes egészségügyi szakmai weboldalakon, ami azt jelzi, hogy egyre nagyobb az igény a megbízható, hiteles tájékoztatás iránt” – fejtette ki Lex Zsuzsanna, aki szerint az egészségmegőrzés terén az első lépésnek az egészségtudatosság erősítésének kell lennie, ezért is jó hír, hogy rohamosan nő az információ iránti igény a lakosság körében.

gyógyszerek

Éppen a tudatos életmód és az egészségtudatosság erősítése az egyik fő célja a Culevit Kft. szaktanácsadói szolgáltatásának is, amelyet minden hozzá forduló beteg és egészséges érdeklődő díjtalanul igénybe vehet.

A daganatos betegségben szenvedők számára a megbetegedések jellege, valamint a terápiás kezelések mellékhatásai miatt különösen fontos, hogy a betegség megélése könnyebbé, elviselhetőbbé váljon. Ezt felismerve indítottuk el szaktanácsadói szolgáltatásunkat. Ennek keretében minden érdeklődő személyesen mondhatja el problémáit, teheti fel kérdéseit a szaktanácsadóknak, akik így személyre szabott válaszokat és életmódjavaslatokat tudnak adni az érintetteknek” – tette hozzá Lex Zsuzsanna.

Forrás: https://napidoktor.hu/index