Hogyan készítsünk a gyerekünknek gyurmát?

A gyerekek egyik kedvenc játékszere a gyurma, amit viszont hamar tönkretesznek, mert gyakran kint hagyják a napon, vagy bepiszkítják. A legjobb megoldás a házi készítésű gyurma.

Három egyszerű házi készítésű gyurma recept

Gyermekként egyik kedvenc játékszerem a gyurma volt. Bizonyára mindannyian elkövettük azt a hibát, hogy szüleink felhívása ellenére az aszfalton játszadoztunk vele, majd kint felejtettük a tűző napon, ahol az anyag megkeményedett és használhatatlanná vált. Anyukámnak rengeteg gyurmát kellett vásárolnia a kiszáradtak helyébe. Egy jó pótlási megoldást jelenthet az otthon készített gyurma, ugyanakkor ennek elkészítése jó móka mind a szülőnek, mind a gyereknek.

Nyers házi készítésű gyurma


Hozzávalók:

  • 1 csupor liszt
  • ½ csupor só
  • ½ csupor langyos víz
  • ételszínezék

gyurma3

Mérjük ki a lisztet és a sót egy edénybe, majd osszuk szét a vizet pár tálkába, amelybe különböző színű ételszínezéket keverünk. Egy pipetta vagy teáskanál, vagy evőkanál segítségével a száraz keverékre öntsünk egy kis színezékes vizet. Gyúrjuk jól össze a masszát, szükség esetén pedig adagoljunk még hozzá vizet vagy lisztet. Az így készített puha gyurma egy légmentes tárolóba zárva is csupán egy hétig használható.

Főtt házi készítésű gyurma


Hozzávalók:

  • 3 csupor liszt
  • 1 ½ csupor só
  • 6 teáskanál tisztított borkő
  • 3 csupor hideg víz
  • 3 evőkanál olaj
  • ételszínezék

Vegyünk egy nagy tálat, majd keverjük össze benne a száraz alapanyagokat. A folyadékokat öntsük egybe egy külön tálba, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és közepes hőfokon folyamatosan kavarva főzzük. Addig főzzük, míg a gyurma könnyedén lejön az edény oldaláról, és a kézhez sem tapad (kb. 5 perc). Az így kapott anyagot borítsuk ki a főzőpultra, majd gyúrjuk simára. A gyurmát helyezzük egy légmentes dobozba. A gyurma akár több hónapig is használható lesz.

Ehető mogyoróvajkrém gyurma

 

  • 500 g mogyoróvajkrém
  • 6 teáskanál méz
  • zsírszegény tejpor
  • kakaó

gyurma2

Egy tálba keverjük össze a mogyoróvajkrémet a mézzel, majd adjuk hozzá a tejport. A tejpor megszilárdítja és megvastagítja a keveréket, így könnyen formálhatóvá teszi azt. A kész keveréket ízesítsük egy kis kakaóval. Ez a fajta házi készítésű gyurma nem csak remek játék, de ízletes csemege is egyben. Mielőtt a gyerek kezébe adnánk a gyurmát, bizonyosodjunk meg róla, hogy keze tiszta, és nem fertőzi meg magát semmiféle bacilussal. A gyurma légmentes üvegbe zárva egy hétig is megőrzi minőségét.

Tanácsok házi gyurmakészítéshez

Ha úgy döntünk, hogy gyerekeinkkel együtt elkészítjük ezeket a recepteket, viseljünk kötényt. Ugyanakkor a munkafelületet takarjuk le régi újságpapírokkal, vagy esetleg hagyjuk, hogy a gyermekünk egy serpenyőbe darabolja fel otthoni készítésű gyurmáját.

Forrás: