COVID – Védettebbek a nők, mint a férfiak?

Az, hogy nőtt a koronavírussal fertőzöttek és az emiatt betegek száma, nem a járvány új hullámának a jele, hanem az emberi felelőtlenségé. Azt is elárulta, miért védettebbek a nők a férfiaknál a Covid ellen – mondta a Hírklikknek Duda Ernő virológus professzor.

Az influenzáról megjegyezte, 2021-ben azt láttuk, ha az emberek maszkot viselnek, akkor nincs influenza-járvány. Akkor az influenza-járvány elmaradt a déli féltekén és nálunk is. Ezt most ismét meg lehet csinálni. Aki fél a tűtől, vegye fel a maszkot.

– A statisztikák szerint négyszer annyi új koronavírus fertőzött, háromszor annyi kórházi ápolt és 20 százalékkal több haláleset van, mint egy évvel ezelőtt. Az új fertőzöttek száma 21 százalékkal, a kórházban ápoltaké 50 százalékkal nőtt az egy héttel ezelőttihez képest. 73 haláleset volt, ami szintén másfélszer több, mint korábban. Ez a koronavírus-járvány egy újabb hullámának az előjele?

– Ez az emberi felelőtlenség jele. Tavaly nem tartottak Oktoberfestet, az idén igen. Mindenki rettenetesen boldog volt, ölelkezett-csókolózott, és fertőzték egymást. Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy az Oktoberfest után Münchenben megnőtt a fertőzöttek száma. Itthon is volt focimeccs. Hány ezer ember volt a stadionban? Minden fertőzött, aki másfél órán keresztül együtt ordítozott a körülötte levőkkel, legalább 50-100 fertőzöttet generált.

– Várható-e itthon is egy újabb hullám, immár a hetedik?

– Már nem is számoljuk, hogy hányadik hullám. Hullámzik ez folyamatosan, nyáron is volt egy kis púp. Ez a vírus már nem vész el.

– Ki tudunk vele „békülni”, meg lehet akadályozni az újabb hullámot?

– Akik értenek hozzá, kezdettől fogva azt mondták, az evolúció normális menete az, hogy egyre fertőzőbb vírus alakul ki, és egyre kevésbé súlyos betegséget okoz. Ehhez én azt tettem hozzá, hogy azt nem tudjuk, ez a fejlődés egy, vagy száz év alatt zajlik le. Egyelőre úgy néz ki, hogy az Omikronnal jött egy minden eddiginél fertőzőbb, és úgy néz ki, hogy minden eddiginél kevésbé súlyos betegséget okozó verzió. De ez statisztika! Ez nem jelenti azt, hogy mindenki esetében enyhébb a betegség! Most dolgozom épp egy íráson, ami arról szól, hogy a Covid-dal kapcsolatban a nők miért védettebbek a férfiaknál.

COVID, antigén teszt, vírus

Fotó: 123rf.com

Miért?

– 16 ok van rá, de a legfontosabb, hogy miután a nőknek két darab X kromoszómájuk van, nem pedig egy, és ezen a két kromoszómán van néhány immunológiailag, meg a vírus kimutatása szempontjából fontos gén, amelynek mindkét kópiája működik, ami azt jelenti, hogy a nők általában hamarabb érzékelik a vírusveszélyt, és határozottabb választ adnak rá. Magyarán, kisebb az esélye a vírusnak arra, hogy napokon keresztül észrevétlenül szaporodhasson a szervezetben

– És akkor mit tehetnek a férfiak?

– A férfiaknak – ha azt akarják, hogy ne járjanak rosszabbul, mint a nők –, kevésbé kellene macsónak lenniük, és bízniuk abban, hogy „belém nem üt a villám”. Én a villamoson és a buszon azt látom, hogy általában a nőkön van maszk, és nem a férfiakon. Holott fordítva kellene, hogy legyen.

– Most jön az influenzajárvány időszaka. Az most veszélyesebb lesz ősszel?

– Ezt soha senki nem tudja előre megmondani. Egyedül a vándormadarak lennének rá képesek, ugyanis ők hozzák az influenzavírust. Azt nem tudjuk, melyik változatát. A vakcinát általában az alapján készítik, hogy Ausztráliában, vagy Dél-Amerikában az ottani télen – amikor nálunk nyár volt –, milyen vírustörzsek okoztak influenzát. Ha ott a H3N7 volt a „divat”, akkor az ellen csinálunk mi vakcinát, és azzal oltjuk be magunkat. De nem biztos, hogy a madár azt fogja hozni. Ezért van az, hogy a védőoltásban általában kétféle „A” típusú, és egy-kétféle „B” típusú influenza elleni vakcinát alkalmazunk. Az a véletlenen múlik, hogy a madár azt hozza-e, amit várunk, vagy pedig a madarak összeszednek valamilyen más törzset.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Robbanás előtt a Covid hetedik hulláma? – Az influenzával együtt jöhet

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.