Robbanás előtt a Covid hetedik hulláma? – Az influenzával együtt jöhet

A hatodik hullám nyári lecsengése után az Európában tapasztalható laza Covid-szabályok következtében bármikor beköszönthet hazánkban a hetedik hullám.

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az Indexnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy egy komolyabb influenzajárvány is benne van a pakliban.

Nehéz időszakot tudhatnak maguk mögött a háziorvosok, pedig még csak most jönnek a hidegebb hónapok, az alacsonyabb hőmérséklet pedig rendre a légúti betegek számának megugrását eredményezi” – jelentette ki az Index megkeresésére Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Kiemelte, hogy a vártnál mozgalmasabb nyár hátterében az omikron-variáns hatodik hullámát valószínűsítik, a rendelőkben elvégzett gyorstesztek ugyanis számos alkalommal igazoltak a pácienseknél koronavírus-fertőzést.

A szakember szerint ez már csak azért is meglepő, mert a járvány első két évében azt tapasztalták, hogy a különböző variánsok a nyár beköszöntével visszahúzódnak. Az omikron azonban a hőségriadók közepette is nagy számban okozott megbetgedést, de szerencsére a tünetek enyhének bizonyultak.

COVID, orvos, ápoló, maszk

Foto:123rf.com

„Szeptemberben az iskolai és óvodai közösségekbe való visszatérés, illetve a munkahelyeken a szabadságolások vége mindig a betegforgalmi adatok megugrását eredményezi. Ez idén sincs másképp, az elmúlt hetekben jellemzően enyhe légúti tünetekre panaszkodtak a páciensek, de egyelőre nincs akkora roham, mint tavaly. 2021 őszén a rendelőkbe érkező betegek száma minden csúcsot megdöntött” – idézte fel Békássy Szabolcs, hozzátéve, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor a brit variáns tarolt.

Arra a kérdésre, hogy mikor jöhet a koronavírus-járvány újabb hulláma, azt felelte, hogy jóslatokba nem szeretne bocsátkozni, de alapvetően azzal számolnak, hogy miután Európa-szerte lazultak a járványügyi szabályok – például az egészségügyi intézményeket leszámítva szinte sehol sem kötelező a maszkviselés –

ősszel hazánkba is megérkezhet a hetedik hullám.

„Bízunk abban, hogy az újabb hullám még enyhébb lesz, és nem lesz szükség szigorú járványügyi szabályok bevezetésére. Ezzel együtt számolnunk kell azzal, hogy épp a maszk és a távolságtartás mellőzése komolyabb influenzajárvány berobbanásához vezethet” – mutatott rá a háziorvos.

maszk

Fotó: 123rf.com

Emlékeztetett, hogy Magyarországon az influenzás időszak jellemzően december, január környékén szokott beköszönteni, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata már ősszel megkezdi a monitorozást, megfigyeléseikből pedig pontosabb következtetésekre lehet jutni a várható betegszámot illetően.

Békássy Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy az influenza elleni védőoltást idén is érdemes felvenni, különösen a hatvan év felettieknek és/vagy krónikus betegeknek. A korábbi éveknek megfelelően a vakcina térítésmentesen lesz elérhető a lakosság számára,

az oltóanyag várhatóan októben végén, november elején fog megérkezni a praxisokba.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Komoly szívbetegség okozója lehet az enyhe COVID is

Forrás: Napidoktor.hu