COVID – Jó, hogy vége a maszkviselésnek?

Péntek délután jelentette be a kormány, hogy meglett az 5,5 millió beoltott, a bűvös szám elérése pedig azt jelentette, hogy jöhetnek az újabb enyhítések.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végéhez közeledve a kormányinfón jelentette be, hogy milyen rendelkezésekre lehet majd számítani. Ezek közül a leginkább látványos változtatás egyértelműen a kötelező maszkhasználat eltörlése volt, hiszen valószínűleg semmi sem jelképezte jobban a járványhelyzetet az utcán, buszon, vagy boltokban maszkot viselő embereknél.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy sokaknak vannak ellenérzéseik a maszkviseléssel kapcsolatban, elég csak Gődény Györgyék a járványt bagatellizáló mozgalmára gondolni, de nem kell ahhoz konteósnak lenni, hogy valakinek elege legyen a maszkokból – számol be a Telex.hu.

Fotó: 123rf.com

Télen a szemüvegeseknek lehetett baja a maszkokkal, a nagy melegben meg igazából mindenkinek, aki kiment otthonról. Volt, aki emiatt jött rá, hogy büdös a szája (itt írtunk arról, hogy ezzel mit lehet tenni), másnak meg az ebben lehúzott nyolc órás műszakok mentek az agyára.

Ledobták a maszkot

Ennek fényében nem meglepő, hogy szombaton, a maszktalanság első napján sokan meg is szabadultak a maszkoktól. A korábban kihelyezett figyelmeztetéseket persze ilyen rövid idő alatt még nem sikerült mind eltávolítani, és ahhoz is kell majd még némi idő, hogy mindenkihez eljusson az üzenet. Elég csak arra gondolni, hogy az M2-es metró vonalán máig nyomkodják az emberek az ajtónyitó gombot, pedig már évek óta automatikusan nyílnak az ajtók.

Kelenföldön egy beszámoló szerint a legtöbben levették a maszkot, egy gyors becslés alapján durván tíz maszktalanra jutott egy maszkos a pályaudvaron. Életkor alapján itt nem lehetett különbséget tenni, ugyanolyan arányban hagyták el a maszkot a fiatalok, mint az idősek.

A budapesti Mammut bevásárlóközpontban a táblák és a korlátozó jelzések még kint vannak, de maszk csak néhány emberen volt, a biztonsági őrök sem viselték már. A Fény utcai piacon ugyancsak nem volt jellemző a maszkhordás, leginkább az idősebbek viselték. A Batthyány téri Vásárcsarnokban is csak pár ember viselt maszkot, az ott dolgozók közül pedig természetesen senkin nem volt maszk, valószínűleg ők örülnek a legjobban annak, hogy eltörölték a kötelező maszkviselést.

A Margitszigeten nagyjából senkin nem volt már maszk szombaton, de ez persze egyáltalán nem meglepő, közterületen eddig sem kellett maszkot hordani.

Foto:redlemon

A különféle éttermekben sem láttunk maszkos embereket, de ez megint csak nem óriási meglepetés, mióta ismét lehet helyben fogyasztani, az asztalnál ülve nem is kellett maszk. Azt viszont egy, a soroksári IKEA-ban járó kollégánk kiemelte, hogy tele volt az éttermi rész, ami a korlátozás feloldása előtt nem volt jellemző.

Hasonló szabályok vonatkoztak eddig a kocsmák, szórakozóhelyek beltéri részeire, hivatalosan maszkot kellett venni, ha felállt az ember az asztaltól. Most már erre sincs szükség, oda lehet menni a pulthoz sörért maszk nélkül is.

Nem biztos, hogy jó ötlet

Kórházakban és szociális intézményekben viszont továbbra is kötelező a maszkviselés, talán ennek is köszönhető, hogy egy kollégánk beszámolója szerint az állatorvosnál a macskán kívül mindenkin volt maszk. Halkan tesszük hozzá, hogy a legfrissebb fejlemények alapján talán még a macskán sem lett volna túlzás a maszk, két új kutatás szerint is nagy eséllyel megfertőzhetik a velük együtt élő kutyákat és macskákat a koronavírussal fertőzött emberek.

A cikk folytatásáért KATTINTS IDE!

Hosszú COVID – Százezreket sújthat

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.