COVID – Ennyi delta-fertőzött van hazánkban

A világ más országaihoz képest hazánkban jelenleg igen alacsony a delta-variáns jelenléte. A Koronavírus Sajtóközpont információja szerint eddig mindössze 5 esetben detektálták az Indiából származó mutánst, amely újabb hullámokat indított el a világ különböző részein.

“Magyarországon eddig öt esetben mutatták ki az indiai mutánst” – válaszolta az Mfor.hu édreklődésére a Koronavírus Sajtóközpont.

Május 28-án Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hazánkban is megjelent az akkor még indiainak nevezett, ma már delta-variánsnak hívott koronavírus mutáció. Azóta eltelt közel egy hónap, és a hivatalos válasz szerint alig nőtt a delta-variánssal fertőzöttek száma, tehát a mai járványügyi adatokat vizsgálva, amikor a legfrissebb jelentés szerint 91 új fertőzöttet detektáltak, az arány egyelőre igen kedvező.

Fotó: 123rf.com

Persze hirtelen fordulhat a kocka, hiszen mint ismeretes, a Portugál Labdarúgó-szövetség június 13-án délelőtt tette közzé, hogy Joao Cancelo, a portugál válogatott védője pozitív koronavírustesztet produkált, így nem játszhat az Európa-bajnokságon, ezért a játékost Budapesten izolálták csapattársaitól. Portugália június 15-én a magyar válogatott ellen lépett pályára a Puskás Arénában. Portugáliában nemrégiben ismét szigorító intézkedéseket vezettek be a delta-variáns berobbanása miatt.

Azóta az is kiderült, hogy igazoltan koronavírus francia család vett részt a június 19-i francia-magyar EB mérkőzésen a Puskás Arénában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megerősítette a Telex-nek, hogy egy francia származású család három tagja betegedett meg, akik vasárnap felkerestek egy egészségügyi szolgáltatót. Gyorstesztjük pozitív eredményt mutatott, így Covid-osztályra kerültek, ahol PCR-teszttel megerősítették a fertőzöttségüket. Emiatt a család mellett ülő magyar szurkolók kiskorú gyermekét, aki még nem kapott oltást, karanténba kellett helyezni.

Ugyanakkor Münchenben, épp abban a városban, ahol ma a magyar futballválogatott a németek ellen játszott, s igen sok szurkoló utazott ki emiatt, a koronavírusos betegek 25 százaléka delta-variánssal fertőzött, ami egyáltalán nem jó hír.

A Robert Koch Intézet szerint Németországban jelenleg az esetek 6,2 százalékában azonosították a delta változatot, ezért kiemelkedően rossz arány a müncheni fertőzöttség. Karl Lauterbach német parlamenti képviselő, epidemológus pedig arra hívta fel a figyelmet egy Twitter-üzenetben, hogy a delta variánssal kórházba kerülő német betegek harmada már legalább egy oltáson átesett, és a június elején elhunyt 42 fő közel fele szintén legalább egyszer oltott volt. Egy szó, mint száz: az eddigi hihetetlenül alacsony magyar delta-fertőzöttség elmozdulása sajnos bármikor megtörténhet.

Fotó: 123rf.com

A jelenleg zajló futball Európa Bajnokságot sok szakember minősíti járványügyi szempontból kockázatosnak. Ezért 11 rendező városból csak egyben, Budapesten mertek telt házas mérkőzéseket rendezni, a többi stadion általában csak 50 százalékos kapacitással működik, de valahová még ennyi nézőt sem engednek be. Viszont eldőlt, hogy mégis Londonban lesz a EB-döntő, ahol a britek arra is hajlandóak, hogy a 88 ezres stadionba 60 ezres tömeg beengedésével rendezzék meg a mindent eldöntő végső mérkőzést.

Azt viszont nem gondolnánk, hogy a német járványhelyzet miatt, de sajtóértesülések szerint Orbán Viktor mégsem utazik ki a ma esti német-magyar EB-meccsre.

COVID – Ezek a delta variáns jellemző tünetei

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Tóth János

    És milyen érdekes tegnap a Magyar – Német meccset nézve a stadionban nagyon sokan hordtak maszkot és szellősen ültek, kivéve a magyar szurkolók ahol egy tömegben őrjöngtek.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.