A delta mutáns a Szputnyik hatékonyságát is csökkenti

Az eredeti 92 százalékos hatákonyságról 90 százalék környékére csökken a delta variánssal szemben a Szputnyik V vakcina hatékonysága az oltás fejlesztőjének közlése szerint.

Az oltást készítő Gamaleja Intézet igazgatóhelyettese, Denisz Logunov szerint a deltával szembeni hatékonyságot digitális orvosi és oltási nyilvántartások adatai alapján kalkulálták, írja a Reuters.

A 144 milliós Oroszországban annak dacára, hogy négy saját fejlesztésű oltással is rendelkeznek, a deltának köszönhetően megugrottak a közelmúltban a fertőzésszámok.

Jelenleg az új esetek mintegy 90 százalékát a delta variáns okozza, az országban pedig a pandémia kezdete óta 5,5 millió ember kapta el az új koronavírust.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A romló járványadatokért felelőssé tehető az is, hogy nagyon sokan tagadják meg az oltás felvételét az oroszok közül. A delta világszerte sok országban okoz problémát: Németországban mindössze egyetlen hét leforgása alatt megduplázódott a delta okozta esetek száma.

A minimális mértékben csökkent hatékonyság a megfertőződés elleni védelmet jelzi: a Moscow Times szerint korai kutatási eredmények azt mutatták, hogy a Szputnyikkal oltottak közül azok vérében alacsonyabb antitestszámot tudtak kimutatni, akik a delta variánsnak voltak kitéve. Egy másik kutatás ugyanakkor azt mutatta meg, hogy a kórházi kezelés ellen ugyanolyan hatékony védelmet nyújtanak a meglevő oltások a deltával szemben, mint a korábbi variánsokkal szemben.

COVID – Még veszélyesebb az újonnan azonosított delta plusz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.