A Covid így csapja be az immunrendszert

A tüskefehérjék cukormázt öltenek. Egy bécsi kutatócsoport alighanem felfedezte a COVID gyenge pontját: a cukrot megkötő fehérjék megakadályozhatják, hogy a kórokozó változatai bejussanak a test sejtjeibe. Ezt a felismerést a terápiákban lehet majd hasznosítani.

A tudósok világszerte intenzíven kutatják, hogyan akadályozhatják meg a kórokozó terjedését. Az osztrák akadémia kutatói alighanem diadalt aratnak. Kiderült, cukorbevonattal álcázza magát a koronavírus-tüskefehérje, és így téveszti meg az immunvédelmet – számol be a NapHíre.hu.

A tüskefehérje az az eszköz, amivel a vírus a megtámadott sejtekhez kapcsolódik, és ez az, ami alapján – adott esetben – az immunrendszer beazonosíthatja és megsemmisíti támadókat.

Fotó: 123rf.com

A bécsi tudósok figyelmüket az elsődleges belépési mechanizmusra, a kórokozó tüskefehérjére fordították. Kiderült, hogy a tüskefehérjék álcázzák magukat, hogy a vírus rejtve maradjon a gazdatest immunválasza elől – irja a Kronen Zeitung

A tüskefehérje bizonyos pontjain un. cukormáz képződik, így a kórokozó láthatatlan marad az immunrendszer számára.

A tudósok most azt vizsgálják, a cukrot megkötő fehérjéket (lektineket) miként vethetik be a terápiába.

Koronavírus – Ekkor nagy a lélegeztetőgépre kerülés esélye

Forrás: https://napidoktor.hu/index