A COVID az agy szürkeállományát is befolyásolhatja

Azoknál a koronavírus-betegeknél, akik oxigénes ellátásra szorulnak, vagy akiknek hosszabb ideig marad fenn a magas lázuk, csökken a szürkeállomány térfogata az agy frontális-temporális hálózatában – állítja a Georgia Állami Egyetem kutatása.

Ez a jelenség még hat hónappal később is azt eredményezte, hogy a felgyógyult betegeknek csökkent a mobilitásuk – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten.

Fotó: 123rf.com

A szürkeállomány nagyon fontos szerepet játszik az információfeldolgozásban, ha abnormális, az befolyásolhatja, milyen jól kommunikálnak egymással az idegsejtek. A Neurobiology of Stress tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a frontális terület szürkeállománya nagyon fontos szerepet játszhat a COVID-19 során – számol be a 24.hu.

A kutatók összesen 120 ember CT-felvételét elemezték, közülük 58-an voltak covidosak, 62-en pedig egészségesek. Az eredményeket kiigazították életkorra, nemre és egyéb betegségekre. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az agy struktúrájának változása befolyásolja a működését, a koronavírusos vizsgált eseteknél pedig megfigyelhető volt a szürkeállomány csökkenése. A szakértőknek azt is sikerült kimutatniuk, hogy azoknál, akiknek nagyobb fájdalmaik voltak a fertőzés során, jelentősebb volt a szürkeállomány csökkenése.

A kutatók szerint ezek az eredmények azt is megmagyarázhatják, hogy miért figyelhetők meg hangulatváltozások és mentális problémák a koronavíruson átesettek között.

A Covid-19 nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket támadja meg

Forrás: https://napidoktor.hu/index