Veszélyes rovarcsípések – Némelyik halálos lehet – 1. rész

Ha véletlenül megcsípnek minket, számos rovar miatt aggódhatunk, beleértve a pókot, a méheket és a tetveket. Kevés jut azonban a bőrünk alá. Melyek a leginkább veszélyes rovarcsípések és mit tehetünk velük?

Sosem kellemes, ha pechünk van és megtörténik a rovarcsípés. Vannak persze, amelyek miatt kevésbé kell aggódni, beleértve a pókot, a méheket és a tetveket.

Egyes rovarok és atkák azonban a bőr alá kerülnek, ezért ezekre fokozottan figyelni kell. Melyekről van szó és mit tehetünk rovarcsípés esetén?

  1. Kullancs

Ha szeretünk a szabadban lenni, nagyon fontos ügyelni, nehogy ránk tapadjon egy kullancs. Bármikor ránk akaszkodhatnak, ha füvet, növényeket érintünk vagy akár csak súrolnak minket. A kullancsok nem mindig betegség-terjesztők, a legtöbb csípés nem súlyos. Ám olyan betegségeket is hordozhatnak, mint a Lyme-kór és a Sziklás Hegység (Rocky Mountain) foltos láz.

kullancs, lyme kór

Fotó: 123rf.com

Rovarcsípés

Amikor a kullancs a bőrre tapad, gyakran a meleg, nedves hónaljba vagy az ágyékba húzódik be – vérrel táplálkozik és így továbbadja az általa hordozott betegségeket.

A kullancscsípés allergiás reakciót is kiválthat. Ha találunk magunkon atkát, minél előbb és megfelelően el kell távolítanunk. A kullancscsípés megelőzése érdekében karunkat, lábunkat, fejünket érdemes kellően védeni – hosszú ujjú felső, hosszú alsórész, sapka, kalap segítségével. Nem rossz ötlet azonban a DEET (N, N-dietil-meta-toluamid) tartalmú kullancsriasztó sem, amit a bőrre és a ruhára is alkalmazhatunk, vagy permetrines termékek használata a ruházaton. Ha füves vagy erdős területen töltöttünk időt, hazaérkezéskor mindig ellenőrizzük alaposan, nincs-e rajtunk kullancs.

Lyme-kór

A Lyme-kór baktériumát a nyugati fekete lábú kullancs és a szarvas kullancs hordozhatja. A fertőzött atkák ugyanakkor nem terjesztik a betegséget, ha legalább 36 órán át nincsenek a bőrre tapadva.

A kullancscsípésből eredő fertőzés első jele gyakran a körkörös bőrkiütés. A korai tünetek közé tartozhat a láz, a fejfájás és a fáradtság. A kezeletlen Lyme-kór átterjedhet a test más részeire, beleértve az izmokat, az ízületeket, a szívet és az idegrendszert. Tünetek esetén, vagy ha csak gyanúnk merül fel, forduljunk orvoshoz.

  1. Fekete özvegy pók

A veszélyes, mérgező fekete özvegy pók leginkább facölöpök és tuskók környékén bújik meg. Hosszú lábú és fényes fekete, alsó oldalán jellegzetes narancssárga, piros vagy sárga alakzat látható, amely homokórára emlékeztet. Ezek a pókok nagyjából 0,84 cm szélesek, kb. 2,5 cm hosszúak, a lábukat is beleszámítva.

Rovarcsípés

A fekete özvegy pók harapása szúró fájdalmat okozhat, de akár fájdalommentes is lehet. Egy vagy két vörös agyarnyom látható a csípés helyén, amely bőrpírt, érzékenységet és egy csomót vált ki. Nem sokkal a rovarcsípés után súlyos izomgörcsök jelentkezhetnek, hányinger, hányás, görcsrohamok és vérnyomás-emelkedés következhet, ezért azonnal orvosi ellátásra van szükség! Méregellenes gyógyszert lehet kapni, s ha lehetséges, a pókot is vigyük magunkkal a megfelelő azonosításhoz.

óriás tőrösdarázs

Foto: observation.org

  1. Ázsiai óriás darázs

Az ázsiai óriás darázs (Vespa mandarinia) a világ legnagyobb és leginkább veszélyes darázsfajtája, amit gyilkos darázsnak is neveznek – néhány tucat közülük néhány óra leforgása alatt kiirthat egy 30 ezer méhből vagy poszméhből álló kaptárt. A fekete-sárgás-narancssárga csíkos darázst 2019-ben észlelték először Észak-Amerikában. Általában nem zavarja az embereket vagy a háziállatokat. Ám ha fenyegetve érzi magát, több tucatszor csíphet.

Rovarcsípés

A veszélyes óriás darázs fullánkja negyed hüvelyk hosszú és elég szívós ahhoz, hogy a méhészek védőruháját is átszúrja. Csípése mérgezőbb, mint a háziméhé vagy az átlagos darázsé. A csípés olyan érzés, mintha egy forró köröm szúrna belénk. A méreg súlyos, sőt akár halálos sebet is ejthet, ha valaki allergiás. Ha ilyen rovarok közelébe kerülünk, hátráljunk meg, távozzunk óvatosan. Rovarcsípés esetén azonnal tegyünk jeget a területre és forduljunk orvoshoz, ha többszörösen megcsípett minket!

  1. Barna remetepók

Ez a veszélyes pókfajta főleg padlásokon és a szekrényekben bújik meg. Amerikában a közép-nyugati és déli államokban viszonylag sok él belőlük. A pókok színe a sárgásbarnától a sötétbarnáig terjed, sötétebb lábakkal rendelkeznek. Mérgük rendkívül mérgező, harapásuk súlyos sebeket és fertőzést okozhat, pedig a rovarcsípés alig érzékelhető.

Rovarcsípés

Amikor a barna remetepók megcsíp minket, a seb kezdetben fájdalommentes, de a bőr kipirosodik, kifehéredik, vörös „bikaszemet” alakít ki, majd felhólyagosodik és fájdalmassá válik. A harapások ritka esetekben halálosak lehetnek. Azonnal kérjünk orvosi ellátást! Ha lehet, hozzuk magunkkal a pókot annak megfelelő azonosításhoz.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Csalánkiütéstől a torokduzzanatig – figyelmeztető jelek rovarcsípés esetén

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.