Így ismerhetjük fel a méh- vagy darázs allergiát!

A méh- vagy darázs allergiáról rendszerint csak akkor hallunk, ha valakinél életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát okozott.

Valójában az ilyen súlyos állapot mellett már kevésbé alarmírozó tünetek is utalhatnak allergiára, és ha ezek kapcsán orvoshoz fordulunk, a diagnózis hamarabb felállítható. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán javasolt elvégeztetni a vizsgálatot.

Az anafilaxia tünetei – felnőtteknél és gyerekeknél

Anafilaxiának nevezünk egy tünetegyüttest, amikor az allergénnel való találkozást követően kialakult bőrtünetekhez légúti és/vagy keringési tünetek is társulnak. Bőrtünetek lehetnek a bőrpír, a csalánkiütés, a viszketés, esetleg angioödéma (egyes testtájékok duzzanata, például szemhéj, ajak, nyelv stb.). Légúti tünetek közé a rekedtséget, köhögést, nehézlégzést, fulladást, esetleg nehéz nyelést, míg a keringési tünetek közé a szapora pulzust, hányingert, profúz hányást, szédülést, gyengeséget, alacsony vérnyomást, tudatzavart, esetleg eszméletvesztést soroljuk.

Nem minden tünet jelentkezik mindenkinél

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy az anafilaxia tünetei egyénenként eltérő súlyosságúak lehetnek és nem minden tünet jelentkezik mindenkinél. Van, akinél például csak csalánkiütés és enyhébb fokú ajakduzzanat figyelmeztet rá, azonban azt nem lehet megmondani, hogy idővel esetleg kialakulnak-e súlyosabb tünetek is. Anafilaxiát nem csak a méh- vagy darázs allergia okozhat, gyógyszerek szedése vagy ételek fogyasztása kapcsán is felléphet. Visszatérő panaszok esetén ezért mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Foto:123rf.com

Méh- és darázscsípés: nem csak anafilaxia jelezheti

Allergiára utal, ha egy méh- vagy darázscsípés után 10cm-nél nagyobb kiterjedésű – vagy akár egy egész végtagot érintő – duzzanat jelentkezik, ami a csípés után napokig is megmaradhat. Mindenképp intő jel, ha a korábbi enyhe tünetek után a következő csípésnél erősebb, nagyobb kiterjedésű tünetek jelentkeznek.

Így kezelhető a gyerekeknél jelentkező földimogyoró allergia

Amennyiben anafilaxiára utaló tüneteket vagy nagy kiterjedésű helyi reakciót tapasztalunk méh- vagy darázscsípést követően, javasolt orvoshoz fordulni. Nagy helyi reakció esetén a bőrtünetek kezelésére az orvos antihisztamin tablettát/oldatot tud felírni, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer is alkalmazható. Külsőleg hűsítő hatású krémek, jegelés segíthetnek.

boratka

Foto:pixabay.com

Anafilaxia gyanúja esetén a sürgősségi ellátást követően 4-6 hét elteltével kivizsgálás indokolt. Anafilaxia esetén egyéb vizsgálatok, például az ún. szérum triptáz teszt elvégzése is javasolt. A diagnózist követően az orvos felírja az önbelövős adrenalin injekciót, amit akkor kell használni, ha újabb csípés esetén anafilaxia jelentkezik. Segítségével meg lehet előzni az életveszélyes reakció kialakulását.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.