Tűt a szemre?

Az érintett gyerekeknél az akupunktúra a leragasztott szemüveglencse alternatívája lehet az amblyopia, közkeletű nevén a “lusta szem” kezelésében.

A lusta szem állapotában a gyerek egyik szemét nem vagy csak kevéssé használja, ezért annál tompa látás alakul ki. Általában leragasztják az erősebbik, jobban látó szemet, hogy a "lustább szemet" is munkára késztessék. Robert Ritch New York-i szemész kínai kollégáival azonban úgy találta, hogy akupunktúra segítségével is hasonló látásjavulást lehet elérni, mint a szemüveg lencséjének leragasztásával.

Az Archives of Opthalmology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányba nyolcvannyolc amblyopiás kínai gyereket vontak be. A héttől tizenkét éves résztvevők valamennyien már legalább tizenhat hete szemüveget viseltek. Közülük véletlenszerűen választották ki azokat, akik naponta két órán át tapaszt kaptak a jobban látó szemük fölé, illetve azokat, akiket hetente ötször akupunktúrával kezeltek.13473Az akupunktúrás tűket a kínai medicina szerint a test látással kapcsolatba hozható pontjain helyezték el. A huszonöt héten át tartó tanulmány végére a leragasztott lencséjű szemüveget viselő gyerekek hatvanhét százalékánál, míg az akupunktúrával kezelt gyerekek hetvenhat százalékánál javult legalább két sornyit a gyengébb szem látása a látásvizsgáló táblán.

Az utóbbi csoportba tartozók negyvenkettő százaléka teljesen túljutott az amblyopián, míg a tapaszos szemüveget viselő gyerekeknek csak tizenhét százaléka – állítják a tanulmány szerzői. Egyes szkeptikus szakértők azonban rámutatnak a tanulmány kis méretére, valamint arra, hogy nem volt benne kezeletlen kontrollcsoport, így nem lehet megállapítani, mennyit javult volna pusztán a szemüvegviseléstől vagy a napi gyakorlatoktól a gyerekek szeme.

optiris_latas11

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.