Videojátékkal a rossz látás ellen!

Egy indiai szemklinikán elvégzett új kutatás szerint a tompalátás (amblyopia), vagy más néven lusta szem korrekciója idősebb gyerekek esetén is megvalósítható, ha a standard kezelés mellé videojátékot is játszanak.

Az Amerikai Szemész Akadémia 115. éves gyűlésén Dr. Somen Ghosh számolt be arról, hogy a vizsgált 10-18 év közötti betegek harmadának jelentősen javult a látása.

Az egyéves megfigyelés végére a 100 résztvevő közel 30 százaléka sokkal jobban látott. További 60 százalékuk állapota is fejlődött legalább valamennyit. Leglátványosabban azok gyógyultak, akik a 3. és 4. csoportban voltak. A 3. csoport tagjai naponta játszottak videojátékot, a 4. csoportban pedig citikolin nevű táplálék-kiegészítőt szedtek, mely az agyműködésre hat.

A 14 év alattiak erőteljesebb javulást mutattak, mint az idősebbek. Eddig az a nézet járta, hogy ha a tompalátást nem fedezik fel és kezelik 6 éves kor előtt, később már sokkal nehezebb, vagy lehetetlen lesz korrigálni. Nemrég azonban az Egyesülr Államok-beli Gyermek Szembetegségeket Vizsgáló Csoport (PEDIG) az idősebb gyermekek körében tapasztalt látásjavulásról számolt be. Ez az eredmény motiválta Dr. Ghosht arra, hogy új megközelítéseket teszteljen a leghatékonyabb módszer felkutatása céljából.

rwm624zh1

Vizsgálatához négy kezelési csoportot alakított ki. Minden csoportban alkalmazták a hagyományos eljárást, melynek keretében takart szemüveget kellett hordaniuk az erősebb szemen legalább napi 2 órán át. A tapaszos módszer a tompalátás standard kezelése , ami a gyengébb szemet erősebb munkára ösztönzi. Az 1. csoportnál csak ezt alkalmazták, így ők lettek a kontrollcsoport. A többi három csoport más kezeléseket is kapott: a 2. csoport mikrotápanyagokat tartalmazó kiegészítőket. A 3. csoport naponta legalább egy órát töltött vdeojátékkal, a gyengébb szemük használatával. A 4. csoport citikolint szedett.

Saurav Sen, egy 16 éves beteg második esélyt kapott a megfelelő látáshoz. 13 évesen kezdődtek súlyos szemproblémái, ami hátrányosan befolyásolta iskolai teljesítményét is. Más orvosok semmi jóval nem bíztatták, mondván, elkéstek már. Sen a 3. csoport tagjaként vett részt a vizsgálatban. „Nagyon örülök, hogy részt vehettem a programban. Sokat javult a látásom, így már nem jelent gondot a tanulás és a vizsgázás. A teniszben is sokat fejlődtem, és természetesen a számítógépes játékokban is haladó szintre jutottam” – lelkendezett az egykor tompalátó fiú.

"A beteg együttműködése nagyon fontos, sőt, talán a legfontosabb a kezelés során” – mondta Dr. Ghosh. „Sosem szabad senkiről lemondani, az idősebb gyerekekről sem. Reményt kell beléjük plántálni a gyógyulásra, a kezelések pedig segítenek a problémájukon.”

Forrás: