Négymillió gyermek halálát lehetett volna elkerülni

Közel négymillió gyermek halt meg az elmúlt évtizedben azért, mert a kormányok nem juttatták el az orvosi vívmányokat a szegényekhez.

A Save The Children szervezet éles bírálata volt a legutóbbi csapás, amelyet a világ vezetőinek ebben a hónapban megrendezett ENSZ csúcstalálkozója előtt megfogalmaztak. A konferencián a tíz évvel ezelőtt kitűzött Millenniumi Fejlesztési Célokat tárgyalják.

?Történtek jelentős fejlemények a gyermekhalálozás visszaszorítása terén, ennek ellenére továbbra is 8,8 millió újszülött és kisgyermek hal meg évente? ? nyilatkozta a Save the Children ügyvezető elnökhelyettese. ?Sajnos túl gyakran fordul elő, hogy a gyermekek lakóhelye és a szüleik jövedelme határozza meg azt, hogy részesülnek-e megfelelő, olcsó életmentő kezelésben. Azon kell dolgoznunk, hogy véget vessünk ennek a végzetes egyenlőtlenségnek; nemcsak az országok között, hanem az országokon belül is.?

A Save the Children 42 ?magas halálozási aránnyal? rendelkező ország adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a szegényebb gyermekek sokkal nagyobb valószínűséggel veszítik életüket. Ha minden gyerek esetében ugyanakkora lenne a halálozás kockázata, mint az országuk felső 20 százalékának, a jelentés szerint négymillió gyermekhalálozást lehetett volna megelőzni az elmúlt tíz évben.

A fő problémát a terhesgondozás és a szülés utáni ellátás, a szülés szakképzett segítése, és a halálos betegségek, így a tüdőgyulladás, a hasmenés és a malária olcsó kezelései jelentik. A Save the Children szerint az egyenlőtlenség növekvő problémát jelent számos fejlődő országban.11307A jelentésben az áll, hogy 1990 óta a gyermekhalálozás 28 százalékkal csökkent, ez azonban jóval elmarad a 2015-re kitűzött Millenniumi Célkitűzéstől, amelyben kétharmados csökkentést jelöltek meg. Több magas kockázatú ország, köztük Ghána, Indonézia, Mozambik, Egyiptom és Bolívia is jelentős mértékben visszaszorította a halálozások számát. A 68 kiemelt ország közül tizenkilenc fogja várhatóan teljesíteni a gyermekhalandóságra vonatkozó millenniumi célkitűzést.

Csádban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikában és Zimbabwében azonban az elmúlt évtizedben emelkedett a gyermekhalandóság aránya.

A szeptember 20-22-én tartott Millenniumi Fejlesztési csúcstalálkozón az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon a világ vezetőivel együtt új lendületet próbál adni a nők és a gyermekek egészségének javítása érdekében, hogy így próbálják ösztönözni a fejlődést.

A 2000. évi csúcstalálkozón nyolc Millenniumi Fejlesztési Célt tűztek ki 2015-re különböző területeken, az egészségügytől a munkavállaláson át az internetelérésig. Öt évvel a határidő lejárta előtt a szakértők azt mondják, hogy valószínűleg egyik célt sem sikerül elérni. A Save The Children szervezet szerint az egészségügyi célkitűzés került a legtávolabb a megvalósulástól.

Forrás: