Top 10 súlyos betegség, amelynél a vakcina nagyon fontos – 1. rész

Már nem a középkorban élünk, amikor egy-egy súlyosabb betegségbe az ember menthetetlenül belehalt. Manapság a legkülönfélébb veszélyes kórokra is felvehető vakcina. Lássuk, melyik az a 10 betegség, amelyre mindenképp érdemes beadatni!

Napjainkban a régen komoly járványokat okozott betegségekre már létezik védőoltás. A vakcina időben történő felvételével – amelyet legtöbbször babaként megkapnak a gyermekek – megelőzhetőek olyan kórok, amelyek kimenetele akár a halál is lehet. Miféle betegségek kialakulását kerülhetjük el ma már hatékonyan az oltás felvételével? Lássuk őket és azokat a hatásokat, amelyeket kifejtenek.

1. Kanyaró: különösen fertőző tüdőfertőzés

Hogyan kapjuk el? A kanyaró vírusa a levegőbe kerül, amikor a fertőzött beteg köhög vagy tüsszög. Amihez hozzáért a páciens, azon a vírus több mint 2 órán át él, ezalatt bárki más is megfoghatja azt a dolgot. A legtöbb ember, aki nem immunis rá, 90 százalékban megkapja a kórt, ha a fertőzött személy közelébe kerül.

Miért súlyos? A kanyaró tüdőgyulladást okozhat, agyduzzanatot és halált. A vakcina felfedezéséig évente 3-4 millió ember kapta meg a kórt csak Amerikában, 48 ezret kezeltek kórházban és 400-500-an bele is haltak a betegségbe.

2. Szamárköhögés (Pertussis)

A szamárköhögés tüdőfertőzés, amely megnehezíti a légzést, márcsak a súlyos köhögés miatt is.

Hogyan kapjuk el?  A Pertussis baktériumot szintén belélegezhetjük, ha valaki a környezetünkben fertőzött és tüsszög, vagy köhög.

Miért súlyos a betegség? Életveszélyes állapotot idézhet elő, különösen 1 éves kor alatti gyermekeknél. A szamárköhögés tüdőgyulladáshoz, görcsökhöz vezethet, lelassulhat vagy leállhat a légzés. Vagyis a vakcina életmentő megelőzést jelent!

influenza, megfázás, nátha

Fotó: 123rf.com

3. Influenza – Vírusos fertőzés, amely az orrot, tüdőt és a torkot érinti.

Hogyan kapjuk el?  Ha valaki, aki megkapta az influenzát, köhög, tüsszög vagy csak beszél, a fertőző cseppek több méterre is terjedhetnek. Vagyis az emberek a levegővel fertőzik meg egymást, vagy azzal, hogy megérintenek valamit, amihez a beteg is hozzányúlt, s aztán saját orrukhoz, szájukhoz érnek.

Miért súlyos? Influenzában csak az Egyesült Államokban 49 ezer ember hal meg évente. Maga a betegség az asztmát és a diabéteszt is súlyosbíthatja. Nagyon fontos a vakcina!

4. Polio – Vírusos betegség

Hogyan kapjuk el?  A polio vírus a belekben él. Megfertőződhetünk, ha érintkezünk a már beteg ember székletével.

Miért súlyos? A legtöbb betegnek nincsenek tünetei, vagy influenzaszerűeket tapasztal néhány napon belül. Ám a polio agyfertőzéssel járhat, paralízissel és halállal. Egyike volt a 20. század leginkább rettegett és pusztító betegségeinek, ám jelentősen csökkent az esetek száma a vakcina megjelenésével. A kór ugyanakkor még jelen van a világon.

5. Pneumococcus betegségek

Bakteriális betegség, amely számos kórtípust eredményezhet, beleértve a tüdőgyulladást, fül- és vérfertőzéseket, valamint az agyhártyagyulladást (meningitis), amely a gerincvelőt és az agyat is érinti.

Hogyan kapjuk el?  A betegség átadható, ha kapcsolatba kerülünk a fertőzött ember váladékaival vagy nyálával.

Miért súlyos? A kór szövődményei súlyosak és halálosak lehetnek. Ahogyan a tüdőgyulladás, ez is különösen a 65 év feletti időseknél jelent halálos veszélyt. Amennyiben meningitis-t vagy vérfertőzést okoz, életveszélyes állapot áll elő. Érthető tehát, hogy megelőzés céljából nagyon fontos a vakcina beadatása.

Olvasd el ezt is!

COVID – Elkezdődött a vakcinák negyedik dózisának széles körű alkalmazása

Forrás: Adrina - napidoktor.hu